2009-12-03

Vad finns bakom lucka tre?

Idag den tredje december för 61 år sedan föddes Ozzy Osbourne och även om hans bäst föredatum gick ut 1975 så måste han hyllas idag och då med en Grebbestads Lunator. Men stopp nu säger vän av ordning, vad har Ozzy från Birmingham med ett öl från Grebbestad att göra?

Screams break the silence


Waking from the dead of night


Vengeance is boiling


He's returned to kill the light


Then when he's found who he's looking for


Listen in awe and you'll hear him


Bark at the moon


Just det ja, Lunator och Bark at the moon... nu fattar ni.
Dessutom kan du om du tittar ut genom fönstret i kväll se en snygg fullmåne på himlen, och fullmåne är vad det handlar om. Sörmlänningen Robert Bush, som en period jobbade ute på Tärnö, men nu sen många år finns på Grebbestads bryggeri, brygger sin Lunator vid årets första fullmåne och låter den sedan tanklagras fram tills det är dags för våren att titta fram. Robert har även han en viss rockn' roll-bakgrund och han var till och med så entusiastisk över sin musik att han bytte efternamn för att mer passa in i punkstilen, men numera lär det vara elektronisk syntmusik han skriver och spelar in.

Att Robert blev Årets hembryggare 1996 kan jag inte heller låta bli att skriva, detta är trots allt The Homebrewer blogs julkalender. (Är ni nyfikna på vad han hette förr, kan ni titta i något gammalt nummer av den eminenta tidskriften Hembryggaren.)


Men, tillbaka till årets Lunator. Doften är maltig med karamell-, frukt- och lagringstoner, smaken är mjukt sirapsknäckigt maltig med en hygglig efterbeska, utan att vara överhumlad. Kort sagt en riktigt bra dubbelbock som passar bra att bjuda vännerna som vanligtvis inte dricker öl, de brukar le och säga: Jag brukar inte gilla öl men den här smakar gott.