2009-12-10

Tionde luckan

För de allra flesta svenskar är dagens datum Nobeldagen, men för oss i Nyköping är det datumet för stadens största fest, Nyköpings Gästabud.
Det åts och dracks och dansades utav bara den och det var förmodligen bra mycket roligare än den stela Nobelfesten, åtminstone till en början, men baksmällan måste ha varit hård för en del. Hur det slutade vet ni, alla dog, utom han som blev kung Magnus, men han har ju dött han också i och med att det hela utspelades 1317.
Även ni stockholmare påverkas än idag av sviterna från gästabudet, för vad skulle Brunkebergstorg heta om inte Nyköpings Gästabud hade ägt rum?

Här en bild på hur Nyköpingshus ser ut idag, längst upp i mitten av bilden skymtar mellanfjärden, home of the North Hole Rockn' Roll Brewery

I Erikskrönikan kan vi läsa att på Gästabudet dracks vin och mjöd men visst dracks det en massa öl också, inte minst av hertigarnas livvakter som fylldes rejält utanför slottsmurarna men de fick knappast smaka så god öl som en hembryggd Imperial Stout från NHB, vilket jag njuter av i kväll. Smak och doft? Ja ni vet väl hur en bra ImpStout smakar? Visst precis så smakar den.

Vill ni veta mer om Nyköpings Gästabud går ni in här: http://www.ne.se/enkel/nyköpings-gästabud

1 kommentar:

Trickbrewer sa...

Hmmm det luktar faktiskt lite gamalt lik av den häringa luckan, nej förresten det var visst bara en rejäl portion skryt som stod för stanken som troligen mest påminner om hur det luktade på nämnda gästabud!