2010-12-06

Lucka 6

Hmmmm, det är inte lätt att välja öl idag. Detta beror så klart på att det finns två intressanta händelser som båda förtjänar en plats här på bloggen. Så

Händelse 1
1917, 6 December, Finland förklarar sig självständigt.

Finland förklarade sig självständigt efter oktoberrevolutionen i Ryssland. Även om freden inte höll länge, eftersom det finska inbördeskriget startade året efter...

Hur som helst, När man tänker på finland och öl, tänker säkert de flesta på drycker så som, Kof, Lapin Kulta och övriga tråkiga finlandsfärjelager. Dock finns det en spännande dryck vid namn SAHTI, en dryck som när man läser om den påminner om Gotlands stolthet Dricku.

Dock är den finska varianten ofta kryddad med framförallt stora mängder av enbär.


ADK, tänkte passa på att göra reklam för ett av sina nya öl. JULDRÄPARN.

Detta är ett fullmatat mörk och välkryddat öl på ca: 13%. Dock skiljer sig detta öl på ett flertal punkter från en Sahti framför allt eftersom det är bryggt med alejäst.

Ölet är kryddat med följande:

  • Stora mängder enbär
  • Kardemumma
  • Ingefära
  • korriander

För den som blir nyfiken på att smaka detta öl är välkommen på SHBFs vinterölträff nu på söndag där det kommer att serveras.


Händelse 2

Sankt Nikolausdagen

Denna dag firas i blandat i Tysland, Österike, Nederländerna men framför allt i Belgien.
Den 6 December är dödsdagen för Nikolaus av Myra. Han vördas inom den katolska kyrkan som ett helgon. Nikolaus blev känd framför allt för sin givmildhet och godhet.
Historien där Nikolaus, genom att i 3 nätter i rad kasta in en väska innehållande guldmynt till en skuldsatt man, och hans 3 unga döttrar,för att de skulle slippa prostituera sig. Ligger till grund för sinterklaas, Sancta Claus, Jultomten.

Givetvis har Belgobryggeriet ADK, uppmärksammat detta och bryggt ett öl för att hedra denna dag. Ölet en mörk stark belgare har fått namnet Den gode och ingår i en serie om ett flertal öl.

Den flaska som testas idag är i från förra årets firande och har nu hunnit få trevliga lagringstoner i typisk belgisk stil. Torkade mörka frukter, choklad och lätta nötiga toner i doften.
Smaken påminner mycket om det som man hittar i doften. Ett trevligt och gott öl.

2 kommentarer:

the original Jonas sa...

Skansenbryggning är kul! Själv ska jag brygga ett öl i en serie av ett öl!! :-)

Trickbrewer sa...

Hmmm det vill till att dräparn är god nu efter smygreklamen för annars kan nog skaparen räkna med slatten i ögat...! (c: