FGPB låter meddela att man i helgen lät brygga en tripel i Westmalle stil. Enligt bryggmästaren gick all enligt planerna -Inget spill och bra utbyte. Det här kommer att bli en ypperlig öl att avnjuta när kvällarna blir korta i slutet av sommaren.
Receptet i korthet:
Malt:
PA 4,7 kg
Socker 1,2 kg
Humle 60 min:
Styrian Golding
Saaz
Perl
Humle 10 min:
Tettnang
Saaz
Jäst:
Trappist 3787
OG 1070
BU 44
7 kommentarer:
Amatörbryggare!
Alla vet ju att det är vid vilka temperaturintervaller jästen plågas som är grejen med den belgiska ölen.
Receptet är ju bara halvfärdigt!
Rättning i leden, annars kanske någon lokal ölbloggskändia kommer och trakasserar dig igen.
Du kan ta det helt lungt. Ölets jäsningstemperatur övervakas konstant. Terry öppnar ständigt fönstret för att plantorna som ska planteras på lotten inte ska stå för varmt. Medans jag går och stänger det för att ölet inte ska stå för kalt. Westmalle jäser sin tripel förhållandevis kall, vid 20 grader!!
Jag tycker att BU 44 verkar rätt högt. Temperaturer är inte så noga, ju mer banan desto bättre :-)
jo det stämmer BU borde snarare ligga på 39 för att vara westmalle men å andra sidan ligger vit Chimay runt 45.
Ojojoj oberäkneliga temperaturväxlingar.
Vad säger jästen om det?
Ska bli kul att smaka din diacetylbelgare.
Spä ut den med hälften vatten och typa in den som en tjeckisk pilsner!
Vicken tur att du valde saaz som humle :-)
Hmmm,
Jag vet inte ja!
Og för lågt 1081 ligger äkta westmalle på. Bu för högt 39 ska det vara. Enligt mina spioner på Westmalle startar de sin jäsning på 18-grader och puttar sedan upp den till 24 grader.
Om det är en WM man vill ha så kan jag rekommendera en tripp ner till systembolaget....
Skicka en kommentar