2008-05-14

Återigen expriment på Abbey de kocks

Efter de stora framgångarna på SM, har ägaren för Abbey de kocks, återigen givit sitt medlåtande till att bryggmästaren får göra en ny expriment brygd, om en i liten skala och från vört från en större batch.
Den 7/5, maxade bryggmästare K.Andersson sitt bryggverk och fick ut 24 liter färdig belgovört, som av en händelse ocksåråkar vara en klon på westmalle. Ska bli roligt att testa skillnaden på denna och FGPB´s. Vi hyser dock stor respekt för bryggare O. Andersson som har vid ett flertal tillfällen bryggt extrem bra Hästballar...
Åter till brygden

OG 1081
BU 39
Jäst: Trappist (Wyeast 3787)
Startad jäsning vid 18 grader för att sedan öka på temperaturen till 24!

Malt:
Pilsner 6 Kg
Vienna 1,3 Kg
Socker 1,3 kg

Humle
Hallertauer
EKG
Styrian golding
Saaz
Hallertauer

Orginalet och exprimentet!

Så till exprimentet, 4 liter av den färdiga vörten separerades från den övriga vörten och ett ihopkok bestående av vatten och dadelsocker tillsattes. Og, stannade på ca:1092.

Mitt i natten mellan jäsdag 3-4 vakande bryggmästaren av en smäll i jäslokalen, han somnade dock direkt om. På morgonen upptäckte bryggchapen att kork, jäsrör och en stordel jäst hade skjutits iväg med stor kraft från exprimentflaskan, det var jäst på golv, väggar och tak, snacka om kanon jäsning! Allt rengjordes och sattes på plats igen. Efter denna händelse har kontrollen av jäsningen övervakats nogrannt och nu råder ingen som helst risk för nya saluter....

Bryggmästarens kommenterar händelsen på följande vis "tja, vill man vinna SM så kostar det på" Hurvida han får rätt eller inte återstår att se.



1 kommentar:

Per-Erik sa...

Westmallejästen är himla fin, tyvärr är det nog världen sämst flockulernade jäst.

Akta dig för dadelsockret, det är nog stärkelse i det.
Du kan få otroliga efterjäsningar på sånt.
Säger bara en sak "Funkar fikon?"

I övrigt så er jag fram mot att få smaka.