Den femtonde december så bryggdes det julporter i bryggeriets källare.
Receptet var följande:
5,5 kg alemalt.
0,5kg havregryn.
En näve karamellmalt
300g chokladmalt
100g rostat korn.
Efter bryggningen såg facit ut såhär:
5,5 kg alemalt
0,5 kg havregryn.
1 kg pilsnermalt
300g chokladmalt5,5 kg alemalt.
0,5kg havregryn.
En näve karamellmalt
300g chokladmalt
100g rostat korn.
Efter bryggningen såg facit ut såhär:
5,5 kg alemalt
0,5 kg havregryn.
1 kg pilsnermalt
100g rostat korn.
Inte helt likadant eftersom det funnits oklarheter i lagersytemet så upptäcktes det att karamellmalten var mer än fem år gammal och uteslöts därför.
Speditionschefen förklara det inträffade såhär och urskuldar sig som det kryp han av alla anses vara:
-Jag delegerar alltid alla uppgifter neråt och kommer att även i fortsättningen göra så! Formellt sett har jag aldrig gjort något fel i hela mitt liv.
Den nya maltkvarnen fungerade utmärkt och malde exemplariskt, jämt och fint.
Lakningen gav enastående 79% lakningseffektivetet.
I koket tillsattes den avrunna vätskan från dom kallmäskade mörka maltsorterna.
Enligt den gamla devisen "Ju fler kockar desto sämre soppa" har nu en hätsk strid brutit ut på en underavdelning i bryggeriet kallad:
"Smaksättning, kryddning och andra trix för att dölja felsmaker skapade av inkompetenta bryggmästare"
För att dölja de banaestertoner som uppstått vid användandet av safale s-04 så finns det flera skolor som alla framhåller sina alternativ som förmånliga ur ett smaktekniskt perspektiv:
- Kakao
- Vanilj
- Kanel
- Pepparmynta
- Kardemumma
- Apelsinzest
- Ingen smakättning alls!
- Muskot
- Kryddpeppar
- Lapsangte
- Kaffe
Speditionschefen, han är lika klen som sin ursäkt.
6 kommentarer:
Kakao - Helt OK!
Vanilj - Vidrigt om det överdoseras dvs om man kan urskilja vaniljsmaken ;-)
Kanel - Ok men välj kanelstång.
Pepparmynta - Colgateporter.
Kardemumma - Bra men inte för mycket!!
Apelsinzest - Funkar bar.
Muskot - Ingen större erfarenhet.
Kryddpeppar - Låter spännande.
Lapsangte - Funkar jätte bra om man vill göra en fusk rökporter
Kaffe - Kaffe är alltid bra.
En annan variant är att dra ett skämt när någon provsmakar ölet så att de tappar koncentrationen ;-)
Ett bra sätt att krydda öl är att lägga smakgivarna i lite sprit och göra en essens. Sen kan man lätt testa i ett glas hur mycket man ska tillsätta ölet för att inte överdosera.
Imponerande utbyte! Hur stor batch gjorde ni?
Vi gjorde 25 liter.
Anledningrn till det att vi fick så bra utbyte var två faktorer enligt mig.
Malten var jämnare och finare malen än tidigare plus att vi låg på en lakningstemperatur på kanske 75-76 grader.
Hade vi lakat ut mer och gjort en starkare öl än 1068 så hade vi kanske kunnat komma upp över 80%
För att kunna höja tempen så mycket i framtiden behöver vi nog ett RIMS system eftersom vi nu bara kan höja genom att slå på mer vatten.
svagare öl mena jag förståss
Spännande, hur lyckades ni med konsstycket att brygga en öl den 15 December.....Förvisso verkar ni ha bra teknikskunnade men en tidsmaskin...???
HEHEH
Klart är att du ska krydda den.
Skicka en kommentar