2007-10-10

Julölsbryggning

En sprängfylld jästpåse är bästa skyddet mot infektion.

Så var årets julöl bryggt. Visserligen står vörten fortfarande på kylning men det tyngsta jobbet är ju redan gjort. Själva bryggningen har flutit på utan missöden men det är ju märkligt att jag aldrig lyckas få ett bättre utbyte än 65%. Ölet blir åt det mörka belgiska hållet. Tanken är att jag sedan ska smaksätta ölet med några kilon körsbär och sedan lagra den på ekfat i någon månad innan jul. 

Så här ser receptet ut i korthet:

Pilsnermalt: 5,0kg
Chokladmalt: 0,4kg
Caraaroma: 0,4kg
Melanoidinmalt: 0,2kg
Ambermalt: 0,2kg
Socker: 0,2kg

60min Hellertauer: 15g
30min Perle: 20g
20min Saaz: 15g

BU: 19
OG: 1082

Nu längtar man till jul!


1 kommentar:

Kalle sa...

spännande...Jag ser fram emot mera info