2009-10-28

Cidertider hej, hej, cidertider...

Så var det dags att buteljera årets cider. Eftersom tillgången på färska äpplen i närområdet detta år har varit extremt dåligt fick det bli en JO-Cider. 12 småtetror JO-juice blandades till drygt 6,5 liter juice med ett og på 1098 som blandades med Safale US05-slurry och jäste i 2 veckor i 16 grader och 4 veckor i 22-23 grader.

Fg var 1004 när det fördes över till 13 halvlitersflaskor där det ska efterjäsa en vecka innan kallagring tar vid. Doften var betydligt mer äpplig än vad jag trodde det skulle bli och smaken var smaskiga syrliga gröna äpplen med en del alkohol.

Namnet blir "ScrumpyJohnny Dry Cider" för att hylla den gamla punkhjälten John Lydon som i början av sin karriär drack en hel del engelsk cider för att komma i "fin form" till konserterna.

3 kommentarer:

Trickbrewer sa...

Hmmm ja det var ju hårresande nära en stöld av namnet på den fina klassiska cidern Scrumpy Jack, en riktigt trevlig cider med massor med "bus", dvs vildjäsningssmak a la lambic (c: Dessa goda smaker kommer att man jäser cidern med en försvarlig del scrumpna /halvruttna äpplen!
Jag har dock svårt att tro att enna kontrollerade jäsning kommer att bli speciellt busig, möjligen kan den som förtär den riskera att få ädlare delar bortskrumpnade av all alkohåååål, 12,4%!!!!

the original Jonas sa...

Japp, i den här cidern är det bara Johnny som är Rotten.

Trickbrewer sa...

Hmmm så det var på grund av grundande med allför rutten sider som Johnny blev rotten med hela Engelska folket! Ja gisses så det kan gå! Men f-n vet om inte bryggmästaren till denna skapelse hade en rutten tanke när han gjorde cidern 12,4%-ig!