2009-01-31

Fredagsöl




Dagens fredagsöl blir Den Onde. Bryggd av min duktiga bryggarbror. Den Onde är en ljus stark belgare med ett tjockt vackert skum. Balanserat maltig och fenolisk, fruktestrar som drar åt hallon. Mums!

2009-01-23

Äntligen Fredag -dags för ytterligare fredagsöl!

Då julkalendern och Jonas första Fredagsöl mest har bestått av köpeöl, tänker jag återigen slå ett slag för den egen producerade ölen, så dagen öl blir en hemmagjord eller rättare sagt en skansen gjord Saison med det tjusiga namnet Duck Dupond.



Ölet bryggdes mellan två ankdammar

För er som inte hade möjlighet att träffa oss eller någon av de andra skansenbryggarna kan jag berätta att Skansen tillsammans med SHBF demonstrerade ölbryggning med hantverksmässiga förutsättningar på skansens julmarknad. Totalt bryggdes det 8 olika öl, varav detta var de öl som jag tillsammans med Oskar och Annika bryggde.

Förra lördagen träffades samtliga skansenbryggare för att provsmaka och bedömma hur de olika brygderna smakade. Ducken, hamnade på en hedervärd 3 plats.

Själva ölet då? är det någonting att ha?

OG 1082, FG 1003 ABV 10,4 % IBU 30,4

Doft:

En lätt rökighet som troligtvis kommer från elden som användes för att koka ölet. Under denna rökighet återfinns en kraftig komplex kryddighet och en trevlig balanserad citrusaktig doft. M.a.o en bra saison doft minus rökigheten.

Smak:

Ett otroligt torrt och lätt rökigt öl, med stor kryddighet som drar åt korriander och stjärnanis. Detta möts av en bestämd humlebeska. i avslutningen finns det en trevlig citrusaktig syrlighet.

Gestapomannen lever!

Här på kontoret på Black Bucket Bathrooms Brewery Consulting Services(BBBBCS) så har det varit lite tomt sedan gestapomannen försvann.
Han har sedan tidigare gjort sig känd för att låsa in sig på på toaletter, förråd och lite var det passar sig för tillfället när han inom ölvärlden går på en otypisk öl. Och det händer som bekant ganska ofta, det räcker väl med att gå till sitt lokala sunkhak där det bjuds på både ruskigt dålig öl och dessutom en påtaglig överkonsumtion av denna.

Trött på allt detta gav han sig iväg på sin pilgrimsresa för att söka efter den ideala tyska pilsnern. En opretantiös resa där han hankar sig fram på det sätt som går från stad till stad.
Vi har nu fått ett livstecken från honom i form av ett vykort från Trabelsdorf.
Med hjärtliga hälsningar från Trabelsdorf

Här följer hans redogörelse från baksidan av vykortet:

Eftersom min klädsel brukar väcka uppseende så fick jag gå långa stäckor innan jag blev upplockad som liftare. Men i närheten av Oskarshamn och delar av Småland gick det bättre. Norvästra Skåne gick också bra och runt Sjöbo/Tomelilla/Ystad trakten gick det så bra att jag bjöds på både mat och logi och fick många komplimanger för min svid.
Nåja I Ystad fanns det visserligen ett bryggeri, men ölen var inte något att ha, bryggmästaren kunde inte ens berätta vilken öltyp han bryggt! Färsköl är ingen öltyp!
För ett tag sedan hamnade jag i Trabelsdorf och här trivs jag.
Mannen på bilden är min blivande svärfar och den yppiga brunetten i kortbyxor är min blivande fru, däremellan ser du min blivande svärmor.
Min svärfar tillverkar en underbar tysk pilsner, frågan är om den är ideal?
MVH /G

2009-01-22

Det är jag som är "mannen med den svarta hinken"


På internetnyhetssajten BeerNews går nu "mannen med den svarta hinken" ut och berättar sin historia.

Det är jag som är det verkliga offret i historien om "Tömda"
Sant är att jag vid tre tillfällen tvingade Gestapomannen att dricka hinkvis med öl som inte kunde innefattas i SHBF:s öltypsdefinitioner, brott som jag ångrar djupt. Jag blev dömd för dessa och har avtjänat mitt straff. De lögner som Humlehärolden och Gestapomannen spridit om mig i alla dessa år är ett straff som jag inte förtjänar. Det skriver "mannen med den svarta hinken" i boken "Tömda –en sann historia".

Humlehärolden och Gestapomannen har porträtterar mig som en galen öltyptaliban. För den som läser böckerna är det lätt att tro att jag ska jag ha ställt till med ölmassakrar på icke typriktigt öl. För dessa sjuka fantasier har jag fått klä skott. Det har varit oerhört psykiskt påfrestande. Jag har inte heller, som Humlehärolden och Gestapomannen påstår, förföljt och hotat Gestapomannen.

Istället kommer ”mannen med den svarta hinken med totalt motsatta uppgifter; Det var Gestapomannen som låg bakom den s.k.”stora krossen” i Bamberg 2003, när 28 000 backar med ärtlager förstördes. På frågan om han efter de tre tillfällen han dömts för, har tvingat andra människor att dricka icke arketypiska öl, svarar han lite undvikande: "Det är komplicerat, det finns så mycket dåligt öl därute, inte minst hemma hos mig. Humlehärolden låter meddela från sin villa i södra Spanien att: ”Det är bara för att jag är blond, snygg och framgångsrik som alla vill åt mig.”

Grodan Greens finjäser Saison

Det jäser på hos grodan greens.
Saisonen som påbörjades för snart två veckor sedan börjar arta sig.

För att inte stressa jästen inleddes jäsningen på blygsamma 18 grader celsius.
Två dagar senare stegrades temperaturen till 24 grader för att få igång jäsningen ordentligt.
Enligt jäsförpackningen så är 25 grader max arbetstemperatur för en fransk saison.
I helgen var däremot bryggmästaren på samkväm tillsammans med dom berömda bryggande tvillingbröderna, Olle och Krille.

Som du kan se av bilden så är tvillingbröderna förbluffande lika till utseendet.


Då båda bryggarbröderna insisterade starkt på att 25 grader är den undre gränsen för en saison.
Just nu visar termometern 27 grader!
För att hålla denna temp går det åt ungefär 50-70 watt.
Lyckligtvis så är Ciscoswitchen inte bara förträfflig på att generera spillvärme utan det är dessutom bra blås i fläktarna så att temperaturen är jämn i hela förjäsningsskåpet.


OG bör innan helgen falla under 1010 då en spänd bryggmästare ser fram emot att få provsmaka.
Kommer denna Saison att få en tillräckligt personlig karaktär för att ha en chans på belgoträffen?

2009-01-21

Tömda -en sann historia

Det har nu alltså börjat röra på sig angående avslöjanden om Gestapomannens förehavanden även på Bryggbladet. På det halvolagliga forumet ÖLBACK och på diverse ölbloggar har Gestapomannen diskuterats under en längre tid.


Olika spekulationer har förekommit:

-Var Gestapomannen verkligen så hotad som han har framställt det?

-Har han fått asyl i USA och i så fall på vilka grunder?

-Vem var ”mannen med den svarta hinken” egentligen?

-Är han så farlig som Humlehärolden hävdar i sin bok
”Tömda –en sann historia”? Ett hemskt avslöjande om hur en stackars ölbryggare blir förföljd och kränkt av ”mannen med den svarta hinken”. Där beskrivs om hur Gestapomannen tvingas dricka oarketypisk 7,2-öl och till slut tvingas gå under jorden för att slippa förföljelsen.

För att inte tala om vad han skriver i uppföljaren ”Kapsyl”. Där tvingas Gestapomannen lämna Sverige för att undkomma ”mannen med den svarta hinken” och hans galna anhang av svartmuskiga rövare beväpnade med både fulöl och Coopersölsatser.

Av rättsliga skäl kan vi ej publicera någon bild på "mannen med den svarta hinken", men en bild av mannens hink ser ni ovan.
Men är detta sanningen? Saken har diskuteras ivrigt på ÖLBACK den senaste tiden och där krävs att Humlehärolden träder fram och berättar vad som är sant och vad som han och Gestapomannen har hittat på.

I ett debattinlägg i tidningen Ölpressen hävdar Humlehärolden att han aldrig har "skarvat, lagt till eller hittat på något".

-Men ibland måste man ljuga för att tala sanning, skriver han lite kryptiskt.

Vi andra väntar andlöst på den spännande fortsättningen.

Nya skakande avslöjanden

Det har under enlängre tid varit tyst om Gestapomannen, så tyst att vi faktiskt har börjat undra om han har "Försvunnit". För att undersöka saken skickade Bryggbladet ut sin absolut bästa grävande journalist, Josef Jansson. Vad som först handlade om att utreda ett försvinnade ledde till någonting fasansfullt.




Josef, valde att "valrafa" Svarta hinkens badrumsbryggeri, för att avslöja vad som kan ha hänt Gestapomannen.



Gestapomannen vara eller inte vara är fortfarande höjt i en "weizen dunkel". Somliga hävdar att han är på "semester" med Kingen och Bob marley andra hävdar att Getapomannen har satt sin sista potät. Hur som helst avslöjades någonting annat. Svarta Hinken använder sig av ett nytt och hemskt sätt att paketera sina färdiga öl...



Vad ska vi säga!!!!


2009-01-16

Fredagsöl

Jag har sagt det förut och jag säger det akterut:

Det är mycket snack och lite verkstad på sina håll!
Men jag tycker idén att presentera ett gott öl varje vecka är alldeles för bra för att inte genomföras, så här kommer årets första fredagsöl.
Först ut blir en belgare, och inte vilken belgare som helst, utan en belgare som är humlad med Amarillo! Äntligen har även Belgien skådat ljuset och förstått vad övriga världen har förstått i åratal: Humle med "grapefruit" smakar och doftar mer!!

Valeir Extra från Contreras bryggeri som är beläget i byn Gavere brygger en Belgisk Pale Ale som bryggmästaren var mäkta stolt över vid vårt besök häromsistens.

Den har en något grumlig bärnstensfärg med en härligt vit skumkrona. En söt citrushumledoft med en anings doft av jäst. Alen är efterjäst på flaska och har en lätt frisk kolsyra med små bubblor och grapefruktsaromen kommer tillbaka i smaken som med sin maltiga sötma passar perfekt till hembakad salami/lökpizza efter jobbet på fredagskvällen. En moderat bitterhet med en lång eftersmak avslutar den första klunken och lockar till många klunkar till.









2009-01-14

2008 FGPB:s verksamhetsberättelse


Bryggeriet

Under förra året bryggdes 19 batcher i det egna bryggeriet samt 3 st gästbryggningar. Totalt blev det ca: 270 liter öl (vem drack upp all den?). Bryggeriet förbrukade knappt 100 kg malt.

Under sommaren byttes hela brygganlägningen ut mot en ny vacker och fantastisk Braumeister på 20l.


Öl
Under året har de belgiska öltyperna dominerat stort. 2 st för bryggeriet nya ölsorter bryggdes under året. En super saison och en 80 shilling. Utöver detta skapades också experiment bryggden Bragging Braggot en stout/braggot.


Tävlingar
FGPB ställde upp vid 4 tävlingar, Belgoträffen, SM, Sommarölsträffen och vid Vinterölsträffen. Både framgångar och fiaskon kan noteras. Ölet FGPB Dubbel förärades en bronspeng på Belgoträffen. Domarna beskrev ölet så här: 
En typriktig aptitretande dubbel med nougat och mandelmassetoner som för tankarna till ett smarrigt bakverk. 
Ölen som lämnats in till SM belönades med fina poäng. Det stora fiaskot var på sommarölsträffen då man hamnade på en delad sistaplats. Till och med efter vanligt vatten!!


Dommarverksamhet
Bryggeriets bryggmästare lånades ut till att döma klassen Ljuslager på SM och till Höstölsträffen med Ringwood tema.

Utfästelser för 2009
-Brygga minst tre ölstilar jag aldrig bryggt förut. Har redan bryggt en, en Biere de garde.

-Vinna minst 3 medaljer, var av minst en på SM.

-Komma över totalt 100 brygdersträcket. Ligger i dag på 75-85 st tror jag.


2009-01-11

Saison är det nya svarta, eller ?

Hursom helst så har Grodan Greens idag tillverkat en dylik öl i alla fall. Bryggmästare Persson och Receptgeneral Nyström känner sig lyckade med sina 26 liter och hann även med att städa upp lite i de mörka källarvalv som är bryggeriets hemvist samt tappa upp tre backar med blandad öl. Det konstaterades även att Knutby Kloster är på gång men att tiden behöver göra sitt jobb för att få ihop ölen. Kanske dyker båda skapelserna upp i om fyra veckor i Uppsala.

2009-01-08

Vilket blir vårt nästa resmål?

Redan i Bryssel började vi att diskutera. Bröderna Andersson ska ju lära sig att brygga lager och Grodan Green-gänget kan behöva smaka på en lager som inte smakar och doftar av gröna ärtor, så kanske Prag? Fördelarna är att det är billigt, vackert, det finns god öl på trevliga ölstugor och flyget går från Skavsta. Nackdelarna att det egentligen bara finns två sorters öl, ljus eller mörk, båda goda men det kan kanske bli lite enahanda. Bryggerier i närområdet att besöka finns, men hur kul är det egentligen att kolla in ett industribryggeri även om de brygger världens godaste pilsner? U Flekus mer hantverksmässiga bryggeri är trevligare och ligger dessutom centralt. Dessutom finns möjligheten att få smaka på grillat grisknä eller njuta av ölost på Gyllene Tigern.Eller till Dublin för att dricka Stout? Fördelar. Trevlig stad med många pubar och bra stout, även om det egentligen är det lilla Porterhouse som ligger först vad det gäller smaker och nya grepp och inte det stora, numera utlandsägda Guinness. Även hit går det att flyga från Skavsta. Nackdelar då? Prisnivån känns hög för en svensk, och vill man se och smaka på några andra delar av Irland är avstånden ganska stora.Ett tredje alternativ kan vara London. Massor med pubar med rel ale från både stora bryggjättar och små mikrobryggerier. (Porterhouse har en pub vid Covent Garden) Prisläget är högre än Prag men lägre än Dublin, flyg från Skavsta förstås. Hur mycket som helst att hitta på både på dagtid och kvällstid, t ex det här.




Annars är det i början av augusti som den stora ölfestivalen äger rum. http://www.camra.org.uk/page.aspx?o=gbbf


Finns det fler alternativ som kan kännas rätt framöver? Kanske kan vi till och med hitta ett datum när Putte inte jobbar?






2009-01-05

Pressmeddelande från skogarna i Hebytrakten


Mj(ÖL)kkanna 

Bryggarbröderna Andersson meddelar i dag att man låtit bygga ut sitt surölsbryggeri till dubbla kapaciteten. Nu mera klarar bryggverket av 40 till 45 l per bryggning. Samtidigt passade man på att brygga ca 35 liter lambic.

Vört på kylning