2008-11-03

Intensiv brygghelg på NHB

Den här helgen har det bryggts intensivt i Norra Hålets Bryggeriers lokaler berättar pr-ansvarige Carl "Info" Fjord för The homebrewer blogs läsare.
Först på torsdagen bryggdes det öl som ska vara med på vinterölsträffen 6:e december, en IPA med massor av Cascade- och Simcoehumle. Jästen var slurryn som var kvar efter höstölsbrygderna dvs Ringwood. Eftersom vi vill att man ska kunna dricka mycket av den utan att bli alltför pruttig lägger vi den i de nedre OG-regionerna, men använder istället desto mer av de amerikanska humlesorterna. fredagen var det dags att brygga en Best Bitter som kommer att fungera perfekt till julmaten och som kommer att serveras (tillsammans med det som är kvar av Christmas Cascaden och min berömda Imperial Märzen) när arbetslaget har sin traditionella julfest kvällen innan julavslutningen. Mycket Fuggles och East Kent Golding och lite Whitbread Golden Variety humlades det med. Här använde bryggeriet en påse jäst som jag fått någon gång, kanske ett pris från SM? Safale T-58, ska inte ge så mycket smak om man brygger runt 19 - 20 grader, vi får väl se, eller rättare sagt smaka.På söndagen dundrade återigen Dr Jähnkenstein in på bryggeriet, den här gången mer ståndsmässigt körandes i sitt tyska autobahnlok. Nu var det dags att brygga Jähnkensteins Jullager, eller Hjähnkensteins Hjullager som jag kallar den. En lageröl med kropp, färg och smak som en mörk tjeck men med en alkoholhalt på minst 5,9%, men förmodligen mer."Man kan aldrig få för mycket alkohol", hojtade den gode doktorn innan han skickade i ytterligare ett kilo malt i bryggverket. Humlen var Saaz och Tettnanger med lite Magnum som bitterhumle och jästen bestod av en dryg halvliters fullt jäsande slurry från det lokala konkurentbryggeriets kalasjulöl, dvs Saflager W-34/70.
Senare på kvällen var det dags att testa sig igenom hela sortimentet från de lokala konkurenterna. Kaffestouten var en trevlig ny bekantskap och dessutom visade det sig att den Barley Wine som för närvarande går ut från bryggeriets lager redan är lagrad i två år så det slipper man göra själv nu, det är bara att dricka!Till slut en bild på ett par lokala supportrar ivrigt testandes Norra Hålets Bryggeris sortiment.

4 kommentarer:

Kalle sa...

Är det Stefan "kapsylen" thelander som står modell för jullagern?

Putte sa...

Menar du att Stefan bara brygger mörk o starkt? Frågan är om han någonsin bryggt en lager?

Putte sa...

Odlar du röka också? Eftersom han (din bror?) med vita håret, blöja och nappflaska verkar främst ha en fet "Ganja" i högsta hugg. Inte undra på om du är populär bland eleverna, din lilla "weeds" langare. Det var nog du och dina polare som dock upp i montern på Sthlm Beer och trodde att humlen var "rökbar" och blev ännu mer övertygade när ni upptäckte att Kirsten Skontorp är danska och alla danskar är ju drogliberaler och langare.

the original Jonas sa...

Weedslangare är ett ord och ska därför inte avstavas. Det vet alla mina elever.
Ska vi ta det på danska får jag väl kalla dig "Gamle knark".