På SM vann NHB 35 kg malt. Pilsnermalten är nu uppbryggd och av de olika karamellmalterna har ett par kilo gått åt vid bryggning men rågmaltssäcken är oöppnad. Vad ska vi göra med den?
Något kilo eller så kommer att användas till en RågIPA men det finns mer kvar ändå.
Efter ett par sekunders fundering kommer idéen: Varför inte baka rågbröd? Så här kommer ett recept på Norra Hålets världsberömda Rågmaltsbröd.
Ingredienser:
1 kg rågsikt
3 hg hel rågmalt (eller någon annan malt du råkar ha hemma)
25 g jäst (eller ett halvt pkt torrjäst)
7 dl vatten (kvalitéen på mjölet avgör mängden vatten)
1 msk neutral matolja
1 dl solrosfrön
2 msk eller mer om du gillar kummin (ej spis!)
1 msk sirap
2 1/2 msk salt
2 msk vatten +1tsk sirap till pensling av det färdiga brödet
Arbetsgång:
Arbetsgång:
Koka upp 3dl vatten och häll i rågmalten. Låt koka en minut och låt sen svalna.
Mortla kumminen.
Lös jästen i resten av vattnet och addera det siktade mjölet och den skållade rågmalten och vattnet i din köksassistent.
Lägg också i solrosfröna, kumminen, matoljan och sirapen.
Kör maskinen i 10 minuter och låt därefter vila i ca ½ h.
Kör igång maskinen igen och addera saltet. Kör i 10 minuter till.
Placera degen i en plastbunke med bakduk över. Degen ska vara ganska lös.
Jäs i rumsvärme till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta ut degen, slå ner den och lägg den i två stora oljade bakformar.
Jäs under bakduk tills limporna är av knapp dubbel storlek igen.
Kör in limporna i ugnen. Grädda på 250 i 5 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader. Grädda i 40-45 minuter.
Blanda ett par msk vatten med en tsk sirap och pensla limporna.
Låt svalna i formarna.Ät och njut!
9 kommentarer:
Snyggt kakel! Men tvi vale för limpan. Kummin, eller möglor som dom oxå kallas, är ju en rysligt vidrig krydda som man kan förstöra den mest lovande produkt med. Jag röstar för att kummin införs på listan över hälsovådliga produkter hos WHO!
Kummin is "tha thing" som dansken säger! Spiskummin däremot luktar svett!
Spiskummin är mumsfillibabba, svett doftar det endast om amn själv glömt sina årliga tvagning inför Midsommar och Jul!
Jag är dock tveksam till att ha det i bröd...för att inte tala om i öl!...men annars så piffar spiskumminen upp dom flesta maträtter...
Spiskummin är en fantastisk krydda. En utmärkt krydda när man tex. bakar knäckebröd.
Inte spiskummin i bröd! Vanlig jävla svenskt kummin ska det vara både i knäcke och mjukt rågbröd, så det så!
Du vet att du låter som en sur konservativ gubbe nu, va?
Jag genomförde en poll på jobbet och av 34 tillfrågade ansåg 34 att vanligt kummin skulle vara i bröd och spiskummin kan man använda i matlagning, men inte för mycket för då blir det en unken fadd smak som ingen gillar!
Oskar! Jag undrar om du vet skillnaden på spiskummin och den vanliga?
Eftersom att jag är en hembakare av rang så vet jag mycket väl skillnaden mellan kummin och spiskummin.
Märk väl att jag inte har beklagat mig över vanligt kummin!!
Att 34 av 34 föredrar kummin säger nog mer om er på lansbygden, dit så "exotiska" kryddor som spiskummin inte ännu slagit rot ;-)
Eller är det en stackars gymnasieklass som du hotat med sänkta betyg?
Hembakare av rang använder inte spiskummin, I rest my case!
Skicka en kommentar