2009-09-06

Årets inspirationsresa

Pga brist på lediga frinätter på Scandic i Belgien gick årets resa till Lübeck och Köpenhamn. Resenärer var förutom bryggmästare Lekberg, paret Dake/Stephan gamla tyskättlingar. För er som inte varit där är Lübeck en mkt pitoresk stad med en vacker "alt stadt" kärna där det serveras pilser i varje glassvagn. Men efter att ha kollat med Rate Beer så ställdes stegen först till baren Im alten Zolten där det inmundigades:

Kreäusen Pils: svag doft av malt o humle, lätt mineralisk. Grumlig färg men serveras i ett "frostat" glas. Smaken är till en början ganska besk o humlig men maltsötman smyger fram och avslutningen är härligt torr besk. Mkt bra balans. Carina tyckte doften påminnde om mormors gamla tvättstuga med träkar.

Zolln Dunkel: maltigt söt med inslag av choklad o toffé (gammal välling enl. Carina). Smaken är mjukt söt o maltig med en balanserad lätt beska. Härlig mörk färg i skymningen på uteserveringen.

På en glassbar provade vi dagen efter dessa öl:

Andechs Weissen: Doft av jord, banan, nejlika o plåt i fin harmoni. Typisk veteölssmak med bra balans mellan fruktighet, malt o beska.

Andechs special hell: maltig mjuk doft med en liten rostad ton, lätt humledoft. Mjuk söt smak med en balanserad beska.

Andechs bock dunkel: Bara jävligt god, riktigt, riktigt god enl. Carina. Söt doft med inslag av choklad, sirap, låga kaffetoner, lätt spritigt stickig. Dofterna kommer igen i smaken men den är lite för besk för min smak, lätt astringent. Det finns inget som drar eller är strävt enl. Carina.

Senare på dagen ställdes stegen mot microbryggeriet Brauberger zu Lübeck, de brygger endast en sorts öl men serverar den i olika varianter.

Brauberger Zwickelbier: Doftar mest jäst inte mkt annat. Mjuk ganska beska smak utan större sötma till en början, har en bismak som jag inte kan placera. Eftersmaken är sötsliskig. Inte mkt att skriva hem om men skiljer sig från de andra industriproducerade ölen. Påminner om en mesig Münchner Helles.

Bier Bowle: Zwickelbier med coctailbär, mkt märklig drink. Smakar som jästsaft. Serverades med röd glittrig plastsked.

Nästa dag forsatte färden till Köpenhamn där första stop/stopp blev det alltid utomordentligt trevliga Nörrebro Brygghus där de har klokheten att servera provbricka med 5st smakprov.

Struykman Wit: mkt trevlig wit, 4+
Furesö Framboise: ganska torr men en diskret hallonsmak ála barnalbyl, 3-
New York Lager: gnäll helt ok modern am. lager, 3
Ravnsborg Röd: söt, fet, chokladig, mkt god, 4
Globe Ale: blaskig, tråkig men en doft av jenka tuggummi, 2
Pacific Summer Ale: frukt, frukt, frukt, diskret beska, gott, 4
Hill Pale Ale: blaskig, tråkig med mkt beska, ingen hit, 2
Double Knot Brown: mkt god, chokladig, söt o fyllig, 3
Karushtoan Saison: inte en saison i min smak, fruktig men sträv o kärv, 2
Long Pond Porter: Mkt god med inslag av mörk choklad, 4

Sedan styrdes stegen mot Ölbaren som visade sig ha stängt så vidare till Plan B för en kall på vägen till hotellet. Dessvärre glömde jag att föra några anteckningar där så jag kommer inte ihåg vad jag provade men minns att utbudet var gott.

Dagen efter gick vi först till Carlsberg och det var väl som man kan förvänta av ett stor bryggeri, vi fick i alla fall med oss ett antal glas. På väg tillbaka till hotellet passade vi på att stanna i Ölbutikken en mkt trevlig lite ölbutik med kul utbud bla bjöds vi på Liefmanns Kriek ur "bag-in-box"?? Shoppingkassem kom att innehålla bla Southern Tier I.P.A, några Sierra Nevada Bigfoot, Rodenbach Grand Cru m.m.

Efter en powernap på hotellet vändes nu stegen mot Brewpub som även de har provsmakningbricka:

Sommer Weisse: enligt etiketten en Berliner Weisse men saknar helt dennes skarpa syra. Doften är lätt med inslag av syrlig fruktighet. Smaken följer doften med en lätt syrlig fruktighet, mkt god sommar öl, 4

Doonesbury Pale Ale: Maltig doft med lätt smörigt inslag. Smaken är ganska blaskig med söt maltighet o toner av päron, lätt beska avslutning, lättdrucken, 3

Ellhorn Pale Ale: smör, syra/citrus i märklig harmoni i doften. Smaken är märkligt obalanserad men vattnighet, citrustoner och beska. Bryggd med "Hyldeblomster", 2

Amarillo: märklig doft av grappa, blommigt, fruktigt. Smaken är till en början nästan unken, ganska tunn o söt smak, 2

William Wallace: 80 shilling, Doft av karamell, kola, choklad. Mjuk maltig smak med en lätt beska o smörkola, lätt rökighet, ngt bränd, 4

Blond: Trevligt fenoliska belgotoner i doften. Smaken är lätt med fruktiga inslag, lätt frisk syrlighet, 4

Leviathan: barley wine, massor av malt o humle, citrus på gränsen till kattpiss i doften. Smaken är söt med en balanserad beska trots ett den endast är 5+2mån gammal enlig servitrisen, 4.

Nu börjar "belgotarmen" knorra så vidare till Den Totoverede Enke som enligt uppgift är Köpenhamns ledande belgobar vilket verkar stämma. Endas belgare samt ett fåtal tyska o amerikanska öl. Fråga Jörgen bakom baren får du både råd o smakprov innan du bestämmer dig. Mkt trevlig ställe (om man hittar hit) i hålet i väggen. Enligt personalen kan man om man kommer tidigt beställa en sample tray av alla öl på tapp för i runda slängar 300dkk. Favoriten bland tappölen verkar vara Triple Karameliet. Jag testade:

Bonsecure Bruine: lite för söt ála mellass men endå belgiskt god.
Noir de Dottinges: bättre än den förra, grumlig, besk, söt o god
Bonsecure Blond: Kallad triple men är väldigt snäll så blond ligger nog närmare, mkt balanserad o snäll, mkt god
Hornbeer IPA: en dansk microbryggd, en fantastiskt trevlig IPA, kanske i snällaste laget, söt, besk, humlig i bra balans.

10 kommentarer:

Putte sa...

Är det någon som vet varför de bilder jag försökte lägga in på läpliga ställen, alla hamnar på rad i början av inlägget?

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Så blir det för mig också. Men sen brukar det gå att markera och dra bilden dit man vill ha den. Copy/paste har inte heller funkat för mig.

Man blir onekligen sugen på att åka ut i världen och dricka öl igen....

Kalle sa...

Kan bara hålla med om att jag vill ut i världen och testa öl, vad säger ni England eller Tyskland som nästa tripp?

the original Jonas sa...

Hade inte Thorbjörn någon åsikt om ölen, eller var det han som körde?

Putte sa...

Tobbe dricker endast mesig ljus lager så han är belagd talförbud o munkavle.

the original Jonas sa...

Lägg in bilderna nu Putte!

Putte sa...

Jag kan inte!!!!!!!!!!!

Putte sa...

Jag har ta mej fan afasi, dyslexi o allt vad det heter, maken till felstavat inlägg får man leta efter!

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Det är OK det är en ölblogg :)

the original Jonas sa...

Skicka över inloggning och lösenord så fixar vi bilderna.