2009-02-03

länktips

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Main_Page

För er som tror att ni vet allt om tekniken och vetenskapen bakom ölbryggning kan hjälpa till genom att kontrollera att wikin är rätt.
För er som inte vet allt är sidan också nyttig.
Det finns många parametrar att påverka.

6 kommentarer:

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Åh kan du inte översätta lite till vår egen wiki istället?

the original Jonas sa...

Det var ju på engelska! Trodde det skulle vara på Gestapomannens orginalspråk, nu blir jag besviken.

Per-Erik sa...

Den är definitivt skriven av en tysk.
Ingen annan skulle kunna hänge sig till den milda grad att man utför 100 tals experiment bara för att bevisa något som av dom flesta anses vara sant.
Man ska inte tro man ska mäta, dokumentera, utvärdera, repetera och därefter dra slutsatser.
Då vet man!

Men visst jag borde skriva lite på vår wiki faktiskt, jag har varit tvungen att läsa på mycket för att kunna misslyckas med min glutenfria öl. Bäst att skriva ner medan man har allt färskt i minnet.

Jonas sa...

Betasyra finns inte med på svenska BW.Vad är det?

Per-Erik sa...

Betasyra är väld den beska syran i humlen som vi inte mäter när vi mäter BU. För vi mätar ju bara alfasyran.
Eller är jag helt fel på det?
Upplevd och uppmätt beska är ju inte samma sak. Beräknad BU är väl ännu längre bort på skalan.

Per-Erik sa...

Dessutom så kompenserar inte beräkningsmodellerna för grumlig öl.
Proteiner och jäst som snurrar runt i ölen binder humle som lägger sig på bottnen och ger sämre utbyte.
Mäter man BU på en vetöl kommer den var avsevärt lägre än exempelvis en pilsner som man har humlat exakt likadant. Fast det har inte något med betasyra att göra, hur kom jag in på detta spåret?