Efter att ha groddat vetet då är det följdaktligen dags för torkning.
Det ideala är att blåsa på med luft som är uppemot sextio grader för att driva ut fukten och få groddarna att torka och falla av.
I föregående produktionsenheten(lägenheten) fanns det en fin varmluftsugn som gjort detta jobbet i ett nafs.
Tyvärr så har mältningsgeneralen bytt faciliteter sedan dess och sitter nu med en riktigt gammal ugn som dessutom helt nyligen belagts med nyttjandeförbud vid alla typer av ölrelaterade samanhang av den andra parten i förhållandet.
Risken för övertändning anses vara överhängande och därför får utrustningen aldrig lämnas obevakad.
Men nöden är alla uppfinningars moder så snabbt improviserades en ny lösning fram.
Det kommer att ta flera dagar att torka den blivande malten, men funktionen borde vara densamma.
Om malten i grundutförande är väldigt torr så borde tiden i ugnen kunna minimeras.
Inget prov på vattenhalten har gjorts än, först så får groddarna torka bort och falla av.
Mältningsgenerelen funderar redan på hur en storskalig anläggning skall kunna konstrueras med minimal kostnad och en maximal användning av gammalt skrot funnet inom närområdet.
2008-04-13
Mältningen fortskrider
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Det här experimentet är hur balt som helst. Hur ser planerna ut för rostningen?
Borde man inte kunna torka malten fårhållandevis snabbt med en hårtork? Håller med Orre att detta är grymt ballt och man vill ju veta hur allt slutar...
Jo flera har föreslagit just hårtorken och det är nog ingen dum ide.
Däremot så är det inte lönt att blåsa rakt på.
Men man borde kunna lägga malten i ett rör där man blåser på i ena änden.
Sedan får det inte gå på för tungt med att blåsa igenom luften eftersom hårtorken då kommer brinna upp.
Den stora utmaningen är nog att få till en bra groddvändare under själva groddningsfasen. Det är nog där jag ska lägga krutet i framtiden.
Ideerna är många vi får se vilken lösning det blir i slutet.
Ska köpa hem lite mikroprocessorer för att kunna få till temperaturstyrningen eftersom jag inte personligen kommer kunna övervaka allt dag som natt.
Jag valde att mälta vete eftersom det räcker med 50 grader och enzymerna från den vanliga malten kommer gör det stora jobbet.
Ska kolla vad ölen smakar så det inte smakar bara dms och svavel.
Nästa steg är att mälta korn, då måste temperaturen upp til 70 grader
Har även planer på att mälta bovete för att göra en glutenfri öl.
SM-Sponsor 2009?
Per-Eriks Dundermalt 25 Kg till vinnaren.....;)
Per-Eriks Dundermalt 25 Kg till vinnaren.....;)
Levereras i form av en säck korn, byggsats och instruktioner......
Skicka en kommentar