2008-03-28

Mäskningens mysterier

BBBBCS(Black Bucket Bathroom Brewery Consulting Services) har skärskådat Grodan Greens bryggtekniker.
Med ett utbyte som varierade mellan 60-90 procent så var det dags att lösa problemet.
Slutsats följer:

Det höga utbytet uppnåddes endast vid pilsnerbryggning med dekoktionsmäskning med raster vid temperaturerna 50-63-70-78.
Temperaturerna uppnås genom att inmäskningen görs i en stor gryta med mycket omrörning, tyvärr tar den max 5 kg malt och bränner gärna vid.

En standard inmäskning för alebryggning görs genom att malt och vatten blandas och landar på 70 grader, detta får stå i 1,5 h, under tiden faller temperaturen till runt 65-63 grader.
Mer varmavatten tillsätts för att få upp laktempen till 78 grader.

Mätningar har visat att temperaturen vid försockringsrast kan skilja på mer än 10 grader om man inte rör runt ordentligt och ofta.
Mäskpaddeln uppfanns av en anledning!

Värmetillförsel leder till en ökad gelatinisering och ger enzymerna en mer behaglig temperaturkurva. Om man börjar på 70 grader och låter tempen falla till 63 så är enzynerna som skulle arbetat vid 63 grader redan döda. Regelbunden omrörning är dock ett måste.

Vid senaste bryggningen av webfoot gjordes med en inmäskning vid 60 grader och temperaturen höjdes med hjälp av doppvärmare upp till 70 grader under 1,5 timmars tid.
Tyvärr så var favoritplastlocket på mäsktunnan borta eftersom någon brygglärling gömt det på ett kylskåp.
Ett vanligt plåtlock med mycket sämre isoleringsegenskaper användes. Därför fick lakningen göras vid 72 grader.
Ändå uppnåddes ett utbyte på över 80%.
Det sista snålvattnet som lakades ut var fortfarande sött vilket tyder på att försockringen fungerat utmärkt men lakningen fungerat sådär pga den låga lakningstemperturen.

Att mäta är att veta, alla som läser detta och får ett bättre utbyte måste betala en årlig avgift på 10% av all bryggd öl till BBBBCS

3 kommentarer:

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Intressant läsning. Jag har börjat med att avläsa temperaturen vid inmäskningen en extra gång efter 10 min så att värmen har hunnit jämna ut sig.

PS jag har inte läst ditt inlägg bar gissat vad du skrivit ;-)

Per-Erik sa...

Jag gissar att ingen läser detta.
Det är den logiska slutsatsen eftersom jag ännu inte fått någon öl.

Alla andra slutsater är förkastade.

Nästa projekt är att montera doppvärmaren på en roterande arm som rör runt i mäsken samtidigt som den värmer.
Det borde lösa problemen.
Avsaknaden av tributöl förståss....

Kalle sa...

Spännande! Jag vill se biler samt en förklaring om det är så att det fungerar.