2007-09-30

High Five!

Jessica och Dugge himself.

Igår utsåg Svenska hembryggarföreningens domarkår bästa svenska mikrobryggeri. Vinnare blev Dugges från Göteborg med en ipa. -Grattis! 

Så här beskriver de själva ölet:

En "India Pale Ale" med vänlig bitterhet och mängder av humlearom. Kryddad med fem amerikanska humlesorter med hög alfasyra. Det växer citrus i tallskogen...

Sista meningen är nog det som beskriver smaken bäst, ölet har verkligen en utpräglad smak av grankåda och terpentin.

Värt att notera är också att Dugges har i särklass de snyggaste öletiketterna bland svenska mikrobryggerier.


2007-09-29

Bombs Away

Humlebomber på påse

Fat Guinea Pig Brewery kan nu dementera alla rykten om nedläggning och konkurs. Igår bryggdes nämligen Höstöls-stouten Bombs Away. Bryggmästare Oskar Andersson låter nöjd när han beskriver ölet. -Det kommer att bli en riktig humlebomb med en utpräglad rostad ton. Vi syns på Höstölsträffen!

Vört på kylning

Recept på Bombs Away (18l)

pilsnermalt 4.15
rostat korn 0.40
vetemalt 0.36
caramel dark 0.26

60 min Simcoe (14.4) 19g
30 min Amarillo (8.8) 20g
30 min Saaz (2.1) 20g
20 min Saaz (2.1) 20g
10 min Saaz (2.1) 20g

Safale us-05
OG 1056
BU 58


2007-09-28

Stockholm Beer

Igår bemannade bröderna Andersson SHBF:s monter på Stockholm Beer and Whiskey Festival. Det var relativt få besökare under torsdagkvällen men en trevlig och avslappnad stämning.


Putte på besök i montern

Monterbesökarna var främst medlemmar i föreningen. Ett och annat grabbgäng kom också och hälsade på. Entusiastiska över det faktum att man kan brygga bra öl i sitt hem lämnade de montern efter långa lektioner i konsten att brygga öl. Framåt 10 snåret avtog besökarna och vi stängde ner montern för att ge oss ut i verkligheten på golvet.

Två gamla belgare.

Kvällens favoriter var utan tvekan en 14 år gammal kriek från Cantillion. Härlig syra och fin körsbärssmak. Cuvee van de Keizer från 2000 var en annan favorit. Kvällens största flopp var utan tvekan en svavelosande tripel från NilsOskar. Att de inte skämdes över att servera den förstår vi inte.

Kalle hävdar bestämt att det står Abbey the Kocks på korken men jag tvivlar.....


2007-09-26

Konkurs?

Ihärdiga rykten gör gällande att att bryggeriet Three fat guineapigs har gått i konkurs. Källor med insikt i bryggeriet påstår att renoveringen har stått och stampat sedan i somras och tillslut gått omkull. Andra menar på att sedan de indiska gästsnickrarna försvann, har det inte skett någonting, och att bryggmästaren inte orkat (eller vill) ta tag i det hela. Detta är förstås bara envisa rykten.

Som alla dock vet har det inte kokas öl i bryggeriet sedan innan sommaren, är det möjligt att hålla ekonomin i gång trots att det inte kan finns alldeles för mycket öl i lagren?

Bryggmästaren på Abbey The Kocks (Kalle Andersson) säger; -"Vi hoppas att de bara har svårt för att få tiden att räcka till, och att det därför inte har brygts så mycket den senaste tiden". Det vore tragiskt om ett av stans roligaste och bästa bryggerier måste stänga. Jag hoppas verkligen att det bara är illviliga rykten. I stället hoppas jag att de ska hinna med att lämna in en premiäröl från det nya bryggeriet till höstölsträffen. Men tiden börjar bli knapp.

2007-09-25

Styrelsemöte igår....

...så idag är man lite trött ;).
Danne var värd och bjöd på rökt renhjärta och köttgryta. Mums! Men det bästa var nog ändå att Danne hade röjt ur sitt källarkontor och där hittat ett gäng med 75cl flaskor från en Belgienresa tio år tidigare. Tyvärr kommer jag inte i skrivande stund ihåg vad bryggeriet heter men gott var det.

2007-09-12

Bryggmästaren på Abbey the Kocks åker på studieresa

Nu Skickar Abbey the kocks sin skickligaste och mest erfarna bryggmästare (Kalle Andersson) till Holland/amsterdam, närmare bestämt till Harlem för en långhelg men förhoppningsvis många intressanta nedsalg i den holländska ölkulturen, reportage utlovas!


Så var det tillsut dax att rapportera vad som skett under studiebesöket. Under torsdagen testades ett antal lokala och lite mindre lokala öl (belgiska) runt om i Amsterdam.


Runttur i landet och tittandes i diverse små byar och lokala hak. Ölet Jan Hertog ordinary testades med stor spänning, men visade sig var en besvikelse. Roligaste upplevelsen under dagen måste nästa vara att av Three fat Guineapig öl ( De haalte brower )hade en motsvarighet på riktigt, då även stavat som det ska.




resterande del av resan testade lite olika öl och dessa var flaskor som fick följa med hem.





Från vänster:

US Heit - Dubbel Tarwe Bier - Ett dubbel veteöl från ett lokalt Holländsk bryggeri. 8 % alk

Urthel - triple 9 % alk

Hertog Jan Grande Prestige 10 % alk

Hertog Jan Triple 8,5 % alk

Hertog Jan Dubbel 7,3 % alk

Berkenbier Triple - En lokal triple smaksatt med Björksav. 8,8 alk



Nästa stora investering för Abbey the Kocks blir nog denna cykel!!


Byggkris mitt i bryggeriet!


Ombyggnationerna drar ut på tiden och all bryggning ligger nu nere på Fat Guinea Pig Brewery. Med mindre än 6 veckor kvar till höstölsträffen kan bryggmästaren Oskar Andersson konstatera att det var fel beslut att ge byggarna fri tillgång till öllagret. Oskar uppger till The Homebrewer Blog: -Läget är nu mycket allvarlig. Men vi hoppas ändå hinna klämma in en sistaminuten bryggning.

2007-09-10

The Kocks Brygger Barley

Minibryggeriet "The Kocks" brygger Barley!!

I går startade en ny produktion i bryggeriet, premiär för att brygga barley. Inspiration till gårdagens brygd är Sierras Big foot.

Receptet ser på ett ungefär ut så här

Malt
Pilsnermalt 8 Kg
Ljus karamell 400 gr
maltextrakt 1 Kg

Humle
Tomahawk/columbus som bittergiva
Amarillo som smakgiva
Amarillo som doftgiva

Jäst
1028 London Ale jäst

OG BU
1100 95

















Inspiration till receptet Hämtades från diverse Böcker och lite öl till hands...



Inmäskning på 8,4 Kg är näst intill max vad mitt lakkärl klarar av att hantera. Inmäskning görs vid 65,5 grader och i 90 min. Fikarast!!!!!!



Lakning direkt ner i Kokkärlet. Lakningen gick lite trögare än vad jag är van vid, trots att jag i vanliga fall ofta använder ungefär samma maltmängd. Og värdet visade stanna på låga 1090, 10 enheter lägre än vad jag hade tänkt mig. FAN, dax att räkna ut hur mycket malt extrakt som kommer att behövas för att komma upp i 1100, som jag har planerat. ujujuj, nästan ett kilo.



Vörten på gång att börja koka. Dax att skumma av och mäta upp de olika humlegivorna.
Bittergivan kokar i 60 min (31 gram, Columbus/tomahawk), smakgivan i 15 min (27 gram, Amarillo) Doftgivan i 1 min (40 gram, Amarillo)

Planen är att torrhumla denna brygd med Amarillo eller någo annan rolig amerikansk humlesort.

Efter nerkylning och omtappning till jäshinken tillsatte jag ca 900 cl uppodlad 1028 jäst.


Efter ca: 5-6 timmar hade jästen satt igång och nu bubblar det hemtamt i brygghyllan, Det var fan på tiden...


I går gjordes första gravity kontrollen. Barley har nu jäst ner från 1100 till 1030. Förhoppningsvis kan det jäsa ner ytterligare några pinnar så att FG slutar på ca 22-23, vilket motsvarar det värde jag eftersträvar.

En bryggarblogg för oss lite bättre hembryggare ;)

Hej och välkommen till The Homebrewer blog. Här är tanken att en liten skara hembryggare ska kunna blogga om sina öl och bryggäventyr på ett roligt och opretentiöst sätt.