2008-10-13

Nya rön om Knutby Kloster!

Om man sätter praktikanter på så viktiga saker som att forska i sitt bryggeris historia får man alltid räkna med att saker och ting blir fel. Alltså har Norra Hålets Bryggeri satt sin historieexpert Docent Carl Fjord D.Ä. på att reda ut det hela.

Att brygga betydde i mitten av 1800-talet att bränna någon inne, och det som har hänt, att man "bryggt en mörk, stark belgare", är alltså att man har innebränt en mörk, stark belgisk man, förmodligen en vallon som ju ofta var mörka och starka. Det har alltså ingenting med öltillverkning att göra, vilket innebär att Kocksbryggeriet absolut inte kan göra anspråk på namnet Knutby Kloster. Istället är det så att den innebrända mannens namn förmodligen var Knucht Bykloschter, ett på den tiden ganska vanligt belgiskt namn. De mörka männen med skinnvästarna som sågs i samband med branden hörde förmodligen till ett hästgäng med tvivelaktig bakgrund som iklädda sina skinnvästar red runt och terroriserade befolkningen bl a genom att driva in skulder under 1800-talet. Vilket ger till känna att Kocksbryggeriet redan på den tiden led av usel ekonomi.


Hästmännen som kallades Helst Angelos efter den svavelosande helvetespredikanten Sverker "Angelo" Åkerman från Tierp, red precis som de dåtida amerikanska så kallade Easy Riders, (krigsveteraner från befrielsekriget,) företrädesvis på hästar från den amerikanska hästhandlarfirman Horses-Davidsson. För övrigt tillhörde den kände bryggaren Samuel Adams Bostonchaptret av Easy Riders men förmodligen inte hans bror John Adams då det skulle ha hindrat honom att bli USAs andra president. Men eftersom John Adams är den enda amerikanska president som har gift sig med sin kusin, vet man inte säkert med en man med så tydliga rednecktendenser.


Vidare forskning har i dagarna i arkiven på Nyköpingshus upptäckt tullhandlingar från Geddeholm, där slottsherren Öberg 1793 betalar tull för en belgisk man vid namn Knucht Bykloschter som hämtades till Nyköping för att brygga sin specialöl Knutbykloster som det försvenskade namnet blev. Alla hans recept togs senare över av Gribergska bryggeriet i Nyköping (Senare Nyköpings Bryggeribolag) och eftersom bryggeriägare Carl Fjord är en av ättlingarna till bryggeriägare A. Griberg måste det betyda att det är Norra Hålets Bryggeri som idag äger rätten till namnet Knutby Kloster. Dock bara i Sverige då det fortfarande i Belgien finns tusentals människor med namnet Knucht Bykloschter.

För övrigt sägs det från säker källa att Pastor Helge nu har avsagt sig sin självpåstådda rätt till namnet och istället förbereder ölet Kumla Kloster lagom till sin frigivning 2042.
"Den första testbrygden jäste jag och kassaskåpssprängaren Bildfule Bengtsson varmt bakom tvn i uppehållsrummet i avdelning C." "De övriga grabbarna ansåg att det var det bästa de smakat sedan Tidaholmsupploppet, så det här är en säker succé även på den andra sidan" säger Helge glatt vid en intervju i tidningen Cellsamt.
Däremot anser jag att Kocksbryggeriet fortfarande enligt gammal tradition äger rätt till namnet på den spontanjästa alen "Gardera med krysch" samt "Puttes Pilsner" vilken jag har hört att Rågsveds BB har börjat hävda tillhör dem.

4 kommentarer:

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Hahahahahaahahahaahah jag skrattar så jag gråter :D

Putte sa...

Behöver jag ens kommentera att Rågsveds BB äger rättigheterna till "Puttes Pilsner"? Inte utan att det vore spännande att prova en Kumla Kloster speciellt om den blir lagrad i 34år i tanken på närmaste toa eller liknande.

the original Jonas sa...

Pastor Helge tar emot beställningar under personligt på DN söndag med rubriken,hellre en back i hallen än ett..........
Barnflickan levererar under sina permisioner, dvs du kan få det när som helst, var som helst.

the original Jonas sa...

"Puttes Pilsner" är den öl som AIK:aren och dåvarande ägaren till Kocksbryggeriet Putte Kock lät brygga efter att han blivit vald till världens bästa vänsterytter efter bronset vid olympiska sommarspelen i Paris 1924. Vi lite äldre minns honom som "tipsexpert" i TV på 60-talet, där han alltid gav rådet: "Gardera med krysch".
Jag har mycket svårt att tänka mig att AIK:aren och nuvarande ägaren till Kocksbryggeriet har slarvat bort ett så anrikt varumärke. men om det är så att RBB har bevis exempelvis från någon sen pokerkväll måste de redovisas här på bloggen så att vi får visshet.