2009-09-20

Verboden Vrucht!

Abbeye de kocks jästavdelning har nu fått fria händer att testa ett experiment med att framställa egen "vild jäst". Vi vet att många kommer att skaka på huvudet och tycka att detta är väl onödigt eller att det överhuvudtaget inte kan bli någonting att använda. Det är vi medvetna om men om man inte testar, vet man inte heller hur resultatet blir....
Bryggmästare Andersson har sneglat lite på Surbrödsbakarna för att få en bra idé om hur detta ska gå till. Vi börjar med ett litet enkelt experiment för att se hur det fungerar. Detta är i alla hur vi på bryggeriet har bestämt oss för att göra:
Vi testar med att använda ekologiskt torkade fikon som inte blivit svavlade. Detta är basen och förhoppningsvis finns det tillräckligt med levande vilda jäststammar som kan dra igång experimentet. Blandningen som syns på bilden är följande:

250 gr ljummet vatten (ca: 30 grader)
52 gr honung (Kylskåpsvarm)
25 gr socker
När detta förhoppningsvis tagit fart ska frukten silas bort och vätskan tillsättas till en vört för att sedan användas till en fullskalig brygd.

Vi återkommer med information om hur saker och ting fortlöper..

2 kommentarer:

the original Jonas sa...

Hmm... Spansk fikonjäst eller?
Varför inte bara satsa på den rena luften på Söders höjder och se vad det blir?

Trickbrewer sa...

Jahaja exprimentlustan frodas ser jag...något vi i TTE&IBC med glädje noterar. Samma klubb väntar dock, förhoppningsvis inte förgäves, på en kallelse till torpbryggning....
Brygden borde f.ö. få en liknande karraktär som spontanjäst cider får, dvs lagom syrlig och härligt stallig. varför inte testa ett par äpplen oxå när du ändå håller på?!