2009-09-24

Äppel päppel pirum parum




Om man saknar stora äppelträd med rikliga skördar kan man då ändå göra bra cider? På FGPB beslöt man sig för att undersöka saken. Basen av cidern gjordes på äppeljuice. För att uppnå de önskvärda funkiga stalltonerna plockades en mindre mängd äpplen på bryggmästarens kolonilott (och några pallades från grannlotten). Äpplena plockades direkt från träden med en plastpåse över handen för att förhindra att infektera äpplena med andra mikroorganismer än de som naturligt fanns där. Cirka 5 kilo äpplen revs ner i 20 liter äppeljuice och S-33 jäst tillsattes.

Allt ska nu få stå och bubbla och gotta till sig ordentligt till våren.

Fortsättning följer...


Följande ingredienser behövs...

3 kommentarer:

the original Jonas sa...

Vad tror du om att jäsa med Saisonjäst i trettio grader? Bör ge en hel del "kul" smaker.

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Kan nog funka bra. Tänkte först att jag skulle använda trappistjästen med bretto (förmodligen från Orval). Men så ändrade jag mig och bestämde att spara den för andra experiment.

the original Jonas sa...

För övrigt verkar det som om äppelskörden i närområdet är riktigt katastrofalt dålig i år. Hade tänkt mig att musta äpplen till både ciderframställning och till att dricka som den är, men som sagt, inga äpplen på våra träd. Och jäkligt dåligt på alla andra i närheten också.