2009-09-21

Jähnkensteins Indian Summer Ale

En dag ringde Doktor Jähnkenstein, dags för att brygga igen tyckte han. Ett snabbt överslag visade att en söndag kan man alltid lägga för att brygga en snabb ale med inspiration från både England och USA, så det får det bli! Namnet inspirerades av den soliga hösten samt den generösa humlingen av Cascade och så var Dr Jähnkensteins Indian Summer Ale född.

Dr Jähnkenstein fick krossa 4,5 kg pilsnermalt och ett halvkilo mörk karamellmalt, det tog sin tid , men med mycket slit och svett blev det bra.


Vi mäskade i 60 minuter vid 65 grader och mäskade sedan ut i 10 minuter vid 78 grader.
Vörten kokades i 90 minuter med 19 gram Challenger i sista 60. 20 gram Cascade gick i i 20 minuter och samma mängd i fem minuter och till slut 60 gram Cascade vid knockoff.

Det hela jästes i 18-20 grader med Safale US 05 torrjäst i 14 dagar och tappades sedan på 44 halvlitersflaskor för kolsyrejäsning och sedan lagring i Dr Jähnkensteins garage.

8 kommentarer:

Kalle sa...

Låter smarigt!!!

the original Jonas sa...

Då skulle du bara se receptet jag skriver om på onsdag!

Kalle sa...

Det ser jag fram emot.. appropå det kan du skicka över en bra idé, alt recpet på en bra imp Stout?

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Indian summer ale = indiansommar eller brittsommar?!

the original Jonas sa...

Kalle: Spifflicaten blev ju rätt bra ;-)

the original Jonas sa...

Oskar: Indisk eller indiansk sommar för britterna och brittisk för oss svenskar :-)
(eller Birgitta)

Trickbrewer sa...

Hmmm i mina ögon kommer denna brygd varken att bli brittisk, indansk eller indisk även om indisk låter närmast för med denna ynkliga humlemängd lär det ivarjefall inte bli en IPA. Nu framgår det ju inte av receptet vilken volym som producerats men om jag leker med tankan att 20 L tillverkats så blir BU ca 35 och totalt sett blir det 6g humle / liter öl vilket i min bok är på tok för lite för att få fram en rejäl dos humlekaraktär!

the original Jonas sa...

And thats why we never ever called it an Indian Pale Ale folks!