2010-12-14

Lucka 14

Malheur 14, eller hur var det nu igen ?
Vad passar bättre som lucka 14 än en malheur 14, eller hette den 12... Bäst är kanske trots allt att vi utser malheur Brut som dagens öl.


Detta öl är bryggt av De Landtsheer. Bryggeriet ligger strax nordväst om bryssel i en stad med det vackra namnet, Buggenhout.

Bryggeriet är kända för ett flertal av sina öl, men kanske framför allt för de 3 som tillverkas enligt metoden som Landtsheer kallar för " à la méthode originale", vilket i princip är samma metod som används vid tillverkning av champagne.

  • Malheur Brut Reserve (11%)
  • Malheur The Dark Brut (12%)
  • Malheur Cuvee Royale ( 9%)
Nå hur är då detta öl?

Färgen är Gyllengul med en lätt grumlighet. När ölets tappas upp slås man det kraftiga och vackra vita skumet.

I doften hittar man massa fräscha frukter så som Aprikos, citron och så vidare. som kompleterar den trevliga maltighetet som gömmer sig bakom frukten.

Smaken gör en absolut inte besviken. en komplex smak blandat av en trevlig ljus maltighet som tillsammans med den lätt vinaktiga fruktigheten och kryddiga fenoler ger ett kanon gott öl.

För er som undrar varför jag valt att kalla denna öl för Malheur 14, kommer här nu förklaringen.

En för bloggen inte alls okänd bryggare befanns sig under förra året på den otroligt trevliga puben kulminator. På lätt ostadiga ben och laddad med sin bästa skolfranska klev han fram till bardisken och stammade ur sig. "Un Malheur quatorze ans, grâce".
Damen bakom bardisken fick ur sig ett frågande ehh? Var av vår bryggare snabbt klämde ur sig på redig engelska "One Malheur twelve, Please"....


1 kommentar:

the original Jonas sa...

Mm, den är god har jag för mig...