2009-08-17

Kräftor kräva ädla drycker!

ADK har fått i uppdrag att skapa den ultimata kräftAlen. Nu vänder vi oss till våra fans och övrigt löst folk som har en uppfattning om hur den ska smaka. Vi kommer att brygga ca:20 liter och vill därför ha er hjälp att formulera det ultimata receptet.. Jag kommer att sammanställa era ideér och brygga den öl som blir resultatet. Alla de som får med någon del i receptet kommer givietvis att få minst 1 flaska av detta spännande öl. Så kom igen och hjälp till med förslag!

8 kommentarer:

the original Jonas sa...

Svenska kräftor med salt och krondill behöver ett öl med en viss maltig sötma, inte så söt som en mörk tjeck men som sagt en viss sötma och gärna också en liten aning bränd ton behövs.
10% mörk karamellmalt, högst en% svartmalt och resten ljus malt, mäska vid 67 grader. Amerikansk humle tillsammans med engelsk, kanske 4-5g/liter kommer att bli perfekt utan att ta överhanden. Jäst? Neutral amerikansk eller London Ale? Vad har du hemma?
Eller jäs den med lagerjäst om inte kylkapaciteten är en trång sektor i Kocksbryggeriet.

Per-Erik sa...

Folk envisas ju med att ha dill i allt som ska ha med kräftor att göra.

Nej ta en titt i trädgården vad det finns för lokala råvaror istället, men låt dom inte ta överhanden.
Vinbär, äpple, plommon, kanske inte lök.
Det går att ha körsbär i annat än suröl också.

En engelskinspirerad slödricka med lite frukt eller bär är mitt förslag. Möjligtvis lite vete också om någon belgobryggare insisterar.
MEN INGEN BELGOJÄST OCH INGEN ALKOHOLHALT PÅ 10%!

Vi kan hjälpa dig med följande: sa...

Personligen tycker jag att det är viktigt att ölet är alkoholsvagt. Ni läste rätt, alkoholsvagt. De salta kräftorna måste ju sköljas ned med mycket öl och snaps.

the original Jonas sa...

Har någon här provat Saison till kräftor? Kan funka bra, eller?

Putte sa...

Eftersom du publicerar ditt inlägg så sent (på året) så antar jag att detta gäller nästa års kräftor så jag föreslår en alkohol svag belgisk blond! sötma mot kräftornas sälta, fenoler o estrar mot dill o kryddad snaps. Jag tror att lite ljus belgisk söt svag öl är melodin. O belgare kan ju uppenbarliggen bryggeriet prestera. Skulle vilja föreslå en svag ljus modern lager men det är nog utanför ADK's förmåga.

Trickbrewer sa...

Hmmm kräldjur är ingen lätt föda att kombinera med öl men jag anser att sältan absolut måste kontrasteras av en viss söttma. Då krälorna dessutom redan är kryddiga bör man undvika att tillsätta för mycket sådan och det gäller då att även humlen hålls moderat och även jäststammen väljs med omsorg.

En wit funkar alltif bra till fisk så därför skulle jag antingen göra en traditionell wit eller en pale ale med humle som ger citrustoner men med ganska lågt hållen beska så att man får en balanserande söttma. En belgisk PA skulle kunna fungera oxå men detta under förutsättning att man hittar en kombination av jäst och temperatur som ger bra fruktighet men låg kryddighet, dvs låg temperatur, 20-22 grader, i belgosammanhang. Självklart bör alkoholhalten oavsett brygd hållas mellan 4-4,5%.

Ser fram emot ett provsmak...(c;

the original Jonas sa...

Han verkar att ha svårt att bestämma sig Kocksbryggar'n, så här kommer ytterligare ett förslag.
Jag synar Peters Wit och kryddar med fänkålsfön och citron för att sedan "torrdilla" med färsk dill i sekundären. Tror den håller smaken i en vecka kanske, men allt ska väl drickas upp på en kräftskiva.

the original Jonas sa...

Äh, är det så att Kalle väntar på att vi ska ge honom receptet på hans favoritöl? Alltså det som han dricker till det mesta från pölsa till julskinka. Ok, här kommer det:
80% pilsnermalt och 20% Munchenermalt.
Mäska 60 min i 67 grader.
Humla med Northern Brewer i 60 min och ha Hersbrucker och Saaz till smak-och aromhumle, max ett gram/liter men förmodligen mindre.
S34/70 till jäsning i 12-14 grader i en vecka och sen lagring/efterjäsning i tre-fyra veckor vid +3- -1 grader.
Voila! Där har du ditt älskade Mariestad.