
2010-12-24
Lucka nummer tjugofyra

2010-12-23
Numero 23





2010-12-22
Lucka 22
Idag presenterar ADK årets julöl. ADK christmas 2010.

Ölet är inspirerat av de gamla tyska öl som låg till grund för traditionen med mumma i Sverige. Ölet är trevlig mörkt rött med ett vackert skum. I doften känns mycket av chokladen, kardemumman och apelsin. Kryddorna är på en måttlig nivå.
Ölet upplevs karameligt samt lite sött. Kryddorna ger en ökad komplexitet.
ADK önskar samtliga medbryggare och läsare en riktigt god jul!
2010-12-21
Lucka 21


2010-12-20
Lucka nummer tjugo

Men om vi skriver Peps Persson istället vet alla vem det är. Bluesmannen som införde reagge på svenska och till slut blev folkkär och parodierad av Robert Gustafsson på Allsång på Skansen.
2010-12-19
Lucky no. 19
Självklart pratar jag om den fantstiska Edith!

Ja nu blev ni säkert piaff men ölet som hör ihop med denna underbara kvinna är ingen mindre än Tomtebrööööl 2010, en öl som punliken på vinterölsträffen aldrig fick stifta bekantskap med pga av invärtes uppfuckning!
Ölet är en 1 årig tradbock föriktigt kryddad med färsk ingefära och rivet apelsinskal. Doften är förföriskt fruktig med fin apelsinighet och en kryddigt fruktig och aning pepprig ingefärskrydda som kittlar fint. Samklökarna kittlas oxå av den härliga ingefäran och blir sedan riktigt glada åt en trevlig bock med stor apelsinighet, mummms.
Non, je ne regrette rien!2010-12-18
Lucka 18
Dagen till ära! presenterar jag ingen enskild öl utan snarare ett helt gäng!
för idag är det nämligen julpub hos. UHBF.

Vid denna tidpunkt är det fortfarande lungt och inte speciellt mycket folk som anlänt
För er som inte är närvarande kan jag avslöja ett antal av de öl som går att smaka i kväll:
Adk wine de cerale
Adk juldräparen
Adk goose lambic

Starbo best bitter
Hell-maarts belgare
Bröderna Anderssons ek brutal
Bröderna Anderssons sasion nivå
Sanity claus
Stark hicka
Gerda barley
Klas öl
2010-12-17
Lucka 17

2010-12-16
Lucka nummer sexton
North Hole Rock’n Roll Brewery fortsätter med rocktemat och idag firar vi att det är 61 år sedan ZZ Top-gitarristen Billy Gibbons föddes i Houston Texas. Och från Billys bockskägg glider vi osökt in på en hembryggd weizenbock.Lucka 15
” Förföriskt blek med livligt skum och härlig mousse. Mild, ren doft av fräsch citrus. Lätt elegant typriktig smak som ger sommarlängtan.” så beskrev domarna på SM den i alla fall. Den komersiella varianten vi andra fick nöja oss med smakade inte riktigt så, men etiketten blev bra, i alla fall enligt FGB:s chefdesigner Rita Andersson.
På bilden ser vi en lätt maskerad Trickbrewer avnjutandes en av de många blaskiga sommaröl som han är så förtjust i samtidigt som han lyssnar på det här och suckar. Det var bättre förr! http://www.youtube.com/watch?v=3XQenCCjkgE
2010-12-14
Lucka 14
Vad passar bättre som lucka 14 än en malheur 14, eller hette den 12... Bäst är kanske trots allt att vi utser malheur Brut som dagens öl.
Detta öl är bryggt av De Landtsheer. Bryggeriet ligger strax nordväst om bryssel i en stad med det vackra namnet, Buggenhout.Bryggeriet är kända för ett flertal av sina öl, men kanske framför allt för de 3 som tillverkas enligt metoden som Landtsheer kallar för " à la méthode originale", vilket i princip är samma metod som används vid tillverkning av champagne.
- Malheur Brut Reserve (11%)
- Malheur The Dark Brut (12%)
- Malheur Cuvee Royale ( 9%)
Färgen är Gyllengul med en lätt grumlighet. När ölets tappas upp slås man det kraftiga och vackra vita skumet.
I doften hittar man massa fräscha frukter så som Aprikos, citron och så vidare. som kompleterar den trevliga maltighetet som gömmer sig bakom frukten.
Smaken gör en absolut inte besviken. en komplex smak blandat av en trevlig ljus maltighet som tillsammans med den lätt vinaktiga fruktigheten och kryddiga fenoler ger ett kanon gott öl.
För er som undrar varför jag valt att kalla denna öl för Malheur 14, kommer här nu förklaringen.
En för bloggen inte alls okänd bryggare befanns sig under förra året på den otroligt trevliga puben kulminator. På lätt ostadiga ben och laddad med sin bästa skolfranska klev han fram till bardisken och stammade ur sig. "Un Malheur quatorze ans, grâce".
Damen bakom bardisken fick ur sig ett frågande ehh? Var av vår bryggare snabbt klämde ur sig på redig engelska "One Malheur twelve, Please"....
2010-12-13
Lucka 13

2010-12-12
Lucka nummer tolv

Eftersom jag inte får över några bilder från min nya kamera lånar jag en från Oskar.
Men, trots att det har följt med i flera flyttar och tillbringat en het sommar uppe på ett loft kan man säga att det här ölet är i högsta grad levande! Denna Barley Wine är mycket bra, minst sagt.
När jag öppnar flaskan och häller upp det i glaset noterar jag att det inte är mycket kolsyra kvar, så något skum att tala om blir det inte i glaset, men en härlig gyllenrödbrun färg blir det i alla fall. Men trots allt är doft och smak betydligt viktigare än utseendet och även här bli jag definitivt inte besviken: I doften finns massor av russin och annan torkad frukt, karamell och engelsk julkaka. Ett öl som åtminstone jag kan sitta och dofta på länge. Smaken då? Jo den gör mig inte heller besviken, karamell, kola, rostad malt, torkade frukter och trä, sött och fylligt, supersmarrigt kan man säga!
Under tiden som man njuter av Thomas Hardys Ale passar det att lyssna på det här: http://www.youtube.com/watch?v=5C5twY6f-rU
2010-12-11
Lucka 11

2010-12-10
Lucka 10
Men detta är en hembryggarblog och så vitt jag vet är det ingen bryggare eller öljästfoskare som får något pris i dag!
ADK, fortsätter sin mission att hylla god och bra hembrygd öl. Hur man då det på bästa sätt, självklart genom att testa ett av bryggeriets egna öl!
Kvällens öl är ett öl som bryddes för snart 2 år sedan och först nu börjar bli riktigt trevligt!
Dagens öl heter: wine de cereale. Och är min tolkning av rodenbach variant.

Ölet har en vacker ljus bärnstenston och är kristallklar, snyggt!
I doften hittar man en stor fruktig het precis som man vill ha det.
Smaken är fullmatad fruktighet som stöttas av en trevlig välbalanserad syra. I eftersmaken känns en trevlig eldighet som kommer från det höga alkohol innehållet, 10%.
Som sagt skit i kungen och have a homebrew!
2010-12-09
Lucka 9
2010-12-08
Lucka nummer åtta

John Lennon sköts till döds utanför sitt hus i New York City. Vad han har betytt och fortfarande betyder för rock-musiken behöver väl knappast sägas men för att knyta ihop det till öl får vi ta oss till hans hemstad Liverpool.
Som alla fanatiska Homebrewer bloggläsare vet har jag tidigare skrivit om öl och pubar i denna trevliga stad och för att minnas John Lennon tar vi oss i kväll till "The Baltic Fleet", en traditionell engelsk pub på alla sätt och vis men även stadens enda bryggpub, belägen nere i Wapping-området i Liverpools hamn, en kort promenad från muséumet "The Beatles experience".

Där dricker vi en Wapping Summer Ale på cask förstås och lyssnar på:http://www.youtube.com/watch?v=WUCbZhIfQbA
Egentligen ingen vinteröl utan snarare en perfekt sommaröl med en fruktig doft med lite citron och nyklippt gräs. Smaken, med lite sträv grapefrukt och exotiska frukter avslutas med en beska som nog kunde vara större.
Dessutom lär puben/bryggeriet nu ha en stout som inte går av för hackor, vem blir först att smaka den?
2010-12-07
Lucka 7

2010-12-06
Lucka 6
Händelse 1
1917, 6 December, Finland förklarar sig självständigt.
Finland förklarade sig självständigt efter oktoberrevolutionen i Ryssland. Även om freden inte höll länge, eftersom det finska inbördeskriget startade året efter...
Hur som helst, När man tänker på finland och öl, tänker säkert de flesta på drycker så som, Kof, Lapin Kulta och övriga tråkiga finlandsfärjelager. Dock finns det en spännande dryck vid namn SAHTI, en dryck som när man läser om den påminner om Gotlands stolthet Dricku.
Dock är den finska varianten ofta kryddad med framförallt stora mängder av enbär.
ADK, tänkte passa på att göra reklam för ett av sina nya öl. JULDRÄPARN.
Detta är ett fullmatat mörk och välkryddat öl på ca: 13%. Dock skiljer sig detta öl på ett flertal punkter från en Sahti framför allt eftersom det är bryggt med alejäst.
Ölet är kryddat med följande:
- Stora mängder enbär
- Kardemumma
- Ingefära
- korriander
För den som blir nyfiken på att smaka detta öl är välkommen på SHBFs vinterölträff nu på söndag där det kommer att serveras.
Händelse 2
Sankt Nikolausdagen
Denna dag firas i blandat i Tysland, Österike, Nederländerna men framför allt i Belgien.Den 6 December är dödsdagen för Nikolaus av Myra. Han vördas inom den katolska kyrkan som ett helgon. Nikolaus blev känd framför allt för sin givmildhet och godhet.
Historien där Nikolaus, genom att i 3 nätter i rad kasta in en väska innehållande guldmynt till en skuldsatt man, och hans 3 unga döttrar,för att de skulle slippa prostituera sig. Ligger till grund för sinterklaas, Sancta Claus, Jultomten.
Givetvis har Belgobryggeriet ADK, uppmärksammat detta och bryggt ett öl för att hedra denna dag. Ölet en mörk stark belgare har fått namnet Den gode och ingår i en serie om ett flertal öl.
Den flaska som testas idag är i från förra årets firande och har nu hunnit få trevliga lagringstoner i typisk belgisk stil. Torkade mörka frukter, choklad och lätta nötiga toner i doften.
Smaken påminner mycket om det som man hittar i doften. Ett trevligt och gott öl.
2010-12-05
Lucka 5

2010-12-04
Lucka nummer fyra
Burned the place to the ground


2010-12-03
Lucka 3


Bakom lucka 3 hittar jag en alldeles lyyysande porter signerad Stefan Gustavsson i Götlaborg. Ja vi pratar naturligtvis om Mohawk Stitch Porter som enligt mitt gomsegel är det absolut bästa den gode Stefan fått ut på systämet, kanske beror det på att det äntligen finns balans mellan smakerna...
För i denna fantastiska porter hittar man en massiv chokladmatta med insalg av lakrits och rostade hasselnötter blandat med dito kastanjer. Chokladen är sådär fint torr och fräch, nästan kakaoaktig, utan att vara det minsta söt vilket jag tycker kännetecknar en riktigt bra porter.
Jag säger bara TUMMEN UPP och full pott i min bok
Putelj gerfvar å baronessor
2010-12-02
Lucka 2
Receptet har givetvis morderniserats för att passa in i dagens öl värld.Ölet är en kraftig foreign stout i gränslandet av Imperial Stout. Doften är tuff med inslag av lakrits, läder och maffiga stout toner. Smaken har idag gått samman och är inte lika tuff som doften men fortfarande en häftigt och tuff smak. Lakrits, melas, tjära, torkad frukt osv.
Och för er som undrar vad namnet kommer ifrån, kan jag bara säga att det förblir en hemlighet
för bryggmästaren.
2010-12-01
Lucka 1



