För snart ett halvår sedan fick jag smaka ett mycket gott hemjäst Riesling vin, vällagrat och med fina petroleum toner av Peter H. Det skulle visa sig att det inte alls var ett Rieslingvin vi hade fått i glasen, utan att det vara mjöd. Sen dess har jag gått och sneglat på honungshyllan i min ICA butik.
Mjöd har mycket lite att med öl att göra, faktum är att det har mer med vintillverkning att göra än bryggning. Att jäsa mjöd är enkelt allt som behövs är honung, jäst och vatten. Mjöd jästen är ganska trög av sig så jag valde att göra en förkultur i flera steg.
Steg 1:Dry Mead Jäst (Vintners choice 3632) 100g honung och 0,5l vatten
Steg 2: Förkulturen tillsätts efter 2-3 dagar till 1kg honung och 5l vatten
Steg 3: efter ytterligare 3-4 dagar tillsättes 5 kg honung och 15l vatten
Mjödmusten (honungen och vattnet) kokas upp innan den tillsätts för att minska risken för infektion. Jag är inte helt säker på att det behövs.
Eftersom att honung är godis för jäst så måste någon form av jässtopp tillsättas för att inte mjöden ska jäsa ut för mycket. Hela kalaset slutade på 1088
Fortsättning följer....
Bra länk till den som vill lära sig mer om mjöd. www.mjodhamnen.se

