Idag när Bryggmästare Andersson kom till bryggeriet stod där en korg med röd-gröna, fasta och perfekt mogna höstäpplen. Tack, till vår lokala leverantör i mälarhöljden för detta!
Nu ska det bryggas en batch med The Kocks torra goda cider.
2007-10-30
Rågsveds BB anlitar Oskar
Rågsveds BB meddelar att bryggmästare Putte anlitar Oskar Andersson för att skapa bryggeriets logga, ev. kommer Oskar att ge bryggmästaren själv en lektion hur han skapar en logga själv. Framtiden får utvisa hur resultatet blev.
2007-10-25
Ny logotype!

Rock 'n' roll och öl
I dag presenterade Fat Guinea Pig Brewery sin nya logotype. Formen ska spegla bryggeriets rock 'n' roll inställning till ölbryggandets ädla konst. -Vi har valt att fördjupa samarbetet med formgivaren Oskar Andersson efter succén med etiketten till ölet Bombs Away. Han har verkligen lyckats fånga bryggeriets själ i loggon säger bryggmästaren Oskar Andersson.
Pressrelease Från Abbey de Kocks
Pater/bryggmästare Karl Andersson, meddelar att nu är det dax att tappa upp årets Kriek (surkärringens sKriek). Detta är en stor händelse för bryggeriet som uppger sig var vädligt nöjda med denna brygd. Dessutom kommer tok-krieken att buteljeras.
Årets Julölsbryggd kommer att bli någonting över det vanliga om vi lyckas. Vi jobbar fortfarande hårt på årets recept. Vi kommer att utgå från en dubbel/ mörk stark belgare och krydda på med lite olika saker. Mer info kommer såfort receptet är klart.
Årets Julölsbryggd kommer att bli någonting över det vanliga om vi lyckas. Vi jobbar fortfarande hårt på årets recept. Vi kommer att utgå från en dubbel/ mörk stark belgare och krydda på med lite olika saker. Mer info kommer såfort receptet är klart.
The Kocks brygger årets julöl!
Bryggmästare Karl Andersson meddelar att just nu väntar man på att årets batch ska dra igång och börja koka. Årets bas blir en typriktig porters som ska kryddas. tyvärr vägrar Karl att tala om vad som kommer att hamna i årets batch. -"Jag vet att det är många som följer årets julöl med spänning och vill inte i förväg veta vad ölet kryddas med"
Vi hoppas alla att detta öl ska bli lika roligt som varje år. Den information vi kan delge er är följande:
Porter
OG 1060 BU 30
Pale Ale Malt 4,0 kg
Ljus karamell 0,4 kg
Chocklad malt 0,3 kg
Svart malt 0,04 kg
mörk sirap 0,2 kg
Humle EKG.
Kryddor: komponent X
Vi hoppas alla att detta öl ska bli lika roligt som varje år. Den information vi kan delge er är följande:
Porter
OG 1060 BU 30
Pale Ale Malt 4,0 kg
Ljus karamell 0,4 kg
Chocklad malt 0,3 kg
Svart malt 0,04 kg
mörk sirap 0,2 kg
Humle EKG.
Kryddor: komponent X
2007-10-24
Rågsveds BB brygger experiment!
Rågsveds BB's (burkbryggeri) bryggmästare Putte meddelar att bryggeriet just skapat sin mest experimentella bryggd döpt till "Puttes Imperial Choclate Porter" en porter med OG 95, Bu 42 samt 500g choklad tillsatt i mäsken.
Plågsamma maskinförsök!
Grodan Greens köksbryggeri har länge letat ett alternativ till drivning av maltkvarnen.
Huvudmaskinistingenjören har på ett prosaaktigt sätt tidigare uttryckt sig såhär:
-Många är äro de muskelkraftdrivna alternativen, bryggmästaren föredrar ändock en eldriven.
Att huvudmaskinistingenjören och bryggmästaren är en och samma person gör inte diskussionen mindre relevant.
Men plötsligt när jag i egenskap av huvudmaskinistingenjör skulle slänga lite skräp fick jag en uppenbarelse i smutsvitt i källarutrymmet.

För den oinvigde kan detta se ut som skräp, men för den med kreativ ådra så sitter det i maskinen en lågvarvig 220v motor som med en utväxling på 10:1 kommer att rotera maltkvarnen med exakt rätt hastighet.

Tänka bara allt man kan bygga av trevägsventilen till höger.
Men motorn skall slitas ut först.
Att motorn skulle kunna vara trasig finns inte ens på kartan!
Frammåt muntra män, här skall diskmaskinplundras och efteråt blir det fest!
Förmodligen en smörpundet porter.
Huvudmaskinistingenjören har på ett prosaaktigt sätt tidigare uttryckt sig såhär:
-Många är äro de muskelkraftdrivna alternativen, bryggmästaren föredrar ändock en eldriven.
Att huvudmaskinistingenjören och bryggmästaren är en och samma person gör inte diskussionen mindre relevant.
Men plötsligt när jag i egenskap av huvudmaskinistingenjör skulle slänga lite skräp fick jag en uppenbarelse i smutsvitt i källarutrymmet.

För den oinvigde kan detta se ut som skräp, men för den med kreativ ådra så sitter det i maskinen en lågvarvig 220v motor som med en utväxling på 10:1 kommer att rotera maltkvarnen med exakt rätt hastighet.

Men motorn skall slitas ut först.
Att motorn skulle kunna vara trasig finns inte ens på kartan!
Frammåt muntra män, här skall diskmaskinplundras och efteråt blir det fest!
Förmodligen en smörpundet porter.
2007-10-23
Julölsbryggning del II

Körsbärskok
2007-10-22
Höstölsprovningen lärde mig saker jag borde vetat
Jag, Fredrik och Håkan var på SHBF:s höstölsprovning och tävlade med vår öl webfoot.
Inte fick vi några medaljer inte, men vi lärde oss en hel del annat istället, som vi egentlign visste redan innan, men den som inte lär av sina misstag är dömd att återupprepa dom.
Inte fick vi några medaljer inte, men vi lärde oss en hel del annat istället, som vi egentlign visste redan innan, men den som inte lär av sina misstag är dömd att återupprepa dom.
- Du skola aldrig hälla upp välhumlad öl till endast en tredjedel i ett 19 liters corneliusfat. Den kommer snbbt släppa ut humlearomen samtidigt som det obönhörligen kommer ner syre i ölen som påverkar fräshören av ölen när du tappar om den om du inte fyller fatet med kolsyra först.
- Att köra ett nykolsyrat cornelisfat på kärra genom stockholms tunnebanesystem kommer obönhörligen leda till ett väldigt skummande öl, dock ej särskilt kolsyrat.
- Timingen är viktigt i hembryggning, några veckor före tävlingen så var webfoot aromatisk och välhumlad, så till den milda grad att aromerna stångades och brottades i näsan, nästa gång ska den välhumlade IPA:n vara max en månad gammal.
- Till nästa gång vi ska tävla med en liknande öl så får vi antingen ha flaska eller ett nio liters corneliusfat.
- Redan innan tävlingen visste jag att simcoe är djävulens påfund, nu fick jag det ännu en gång bekräftat. Om (när) jag hamnar i helvetet så kommer jag förmodligen tvingas dricka en blandning av havregrynsgröt, kalops och simcoe i all evighet.
- Willamette är en himla trevlig humlesort.
- Safale-05 är en himla ren och fin jäststam som jag ska använda många gånger till.
- Hembryggare är himla trevliga människor.
INGENTING!
The Kocks, Knickedickens Barley, belönades inte med några medaljer under helgens höstölsträff. Dock tar vi till oss av den goda kritiken som två av domarna gav den (35 resp 36 poäng). Vi visste redan på förhand att denna öl skulle vara för ung för att drickas redan nu, men tyckte det kunde vara kul att ta med. Flera bra omdömen fick vi dessutom av besökare på träffen, bland annat sa Mr. Stenlås - " Stäng av tappen nu, det är slöseri på en så bra bas till en barely".
I kväll kommer resten av barleyn att tappas om till flaskor och sedan gömmas undan till framtida äventyr.
I kväll kommer resten av barleyn att tappas om till flaskor och sedan gömmas undan till framtida äventyr.
GULD!!

Svart guld
Bryggeriets favoritdomare Jessica Heidrich gav ölen hela 42p med enda reservationen att ölet kunde ha varit mer humlat med tanke på tävlingens tema "High Hop".
Grattis!
2007-10-19
Bombs Away
2007-10-18
2007-10-16
Dagens tips.

Vem var det nu som pröjsade 340kr för sitt Rochefortglas?
2007-10-15
Prize Old Ale
2007-10-11
The Kocks brygger "extravaganta brew"
Nu har bryggmästaren på The Kocks påbörjat en exprementbrygd. Grudrecepetet är en IPA/APA som ser ut som följer:
OG: 49 IBU:40
MALT
4,0 Kg Vienna malt
0,5 Kg Pilsnermalt
0,3 Kg Ljus karamell
Humle
Bittergiva EKG
Smakgiva EKG
Aromgiva Amarillo
Jäst:
1028 London ale
Detta öl kommer att sedan att delas upp och "provkryddas" på olika sätt. Det första testet är att tillsätta essens av thai Limeblad. Kalle Andersson säger att det ska bli spännande att se om detta fungerar. risken är stor att bladen ger en allt för kraftig ton av gröna blad. I övrigt finns en del spännande ideer dock inget kalart för test ännu.
OG: 49 IBU:40
MALT
4,0 Kg Vienna malt
0,5 Kg Pilsnermalt
0,3 Kg Ljus karamell
Humle
Bittergiva EKG
Smakgiva EKG
Aromgiva Amarillo
Jäst:
1028 London ale
Detta öl kommer att sedan att delas upp och "provkryddas" på olika sätt. Det första testet är att tillsätta essens av thai Limeblad. Kalle Andersson säger att det ska bli spännande att se om detta fungerar. risken är stor att bladen ger en allt för kraftig ton av gröna blad. I övrigt finns en del spännande ideer dock inget kalart för test ännu.
2007-10-10
Julölsbryggning

En sprängfylld jästpåse är bästa skyddet mot infektion.
Så var årets julöl bryggt. Visserligen står vörten fortfarande på kylning men det tyngsta jobbet är ju redan gjort. Själva bryggningen har flutit på utan missöden men det är ju märkligt att jag aldrig lyckas få ett bättre utbyte än 65%. Ölet blir åt det mörka belgiska hållet. Tanken är att jag sedan ska smaksätta ölet med några kilon körsbär och sedan lagra den på ekfat i någon månad innan jul.
Så här ser receptet ut i korthet:
Pilsnermalt: 5,0kg
Chokladmalt: 0,4kg
Caraaroma: 0,4kg
Melanoidinmalt: 0,2kg
Ambermalt: 0,2kg
Socker: 0,2kg
60min Hellertauer: 15g
30min Perle: 20g
20min Saaz: 15g
BU: 19
OG: 1082
Nu längtar man till jul!
Monks café öppnar nanobryggeri!

Restaurangen Monks café planerar att starta ett litet bryggeri i sina lokaler i Stockholm. Tanken är att hembryggare ska kunna komma och brygga sitt öl som sedan ska säljas i restaurangen. Man planerar även att bjuda in bryggmästare från kända bryggerier i Europa.
Bryggverket planeras att klara av ca: 200 liter. Man räknar med ca 20-40 bryggningar per år var av ca 10 kommer att vikas till intresserade hembryggare. SHBF har lovat att hjälpa till med själva urvalsprocessen.
Upplägget för oss hembryggare kommer förmodligen att vara så att bryggaren själv står för råvarukostnaderna och att Monks sedan betala bryggaren för ölet. Man säger att man är beredd att betala samma priser som till microbryggerierna.
Förhoppningsvis kommer man vara klara med bygget och byråkratin till våren. Jag kommer att höra av mig när mitt första öl släpps :D
2007-10-02
Knickedickens Barley
Nu är The Kocks barley keggad!
Igår kväll fattades beslutet efter långa och hårda interna uppgörelser att hela batchen skulle keggas. Beslutet fattades av Bryggmästare Karl Andersson, som ger som skäl till detta beslut; "För att säkerställa ett väl karboniserat öl till Höstölsträffen, valde vi att kegga hela batchen. Vi kommer dock att buteljera all öl som återstår efter träffen."
Kort beskrivning:
OG 1100 FG 1027 IBU 100
Ettiketten för denna nya produkt är i det närmaste färdig och presenteras här nu:

Igår kväll fattades beslutet efter långa och hårda interna uppgörelser att hela batchen skulle keggas. Beslutet fattades av Bryggmästare Karl Andersson, som ger som skäl till detta beslut; "För att säkerställa ett väl karboniserat öl till Höstölsträffen, valde vi att kegga hela batchen. Vi kommer dock att buteljera all öl som återstår efter träffen."
Kort beskrivning:
OG 1100 FG 1027 IBU 100
Ettiketten för denna nya produkt är i det närmaste färdig och presenteras här nu:



